fbpx

Ha nem jöhet az ukrán repcemag, akkor az olajat hozzák be

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 január 06.

Az ukrán repcemag exportját nagyon megfogta a kelet-európai országok importtilalma. A repceolajat tekintve azonban nem minden állam olyan szigorú, mint hazánk. Ukrajna jobb híján úgy döntött: otthon dolgoz fel több magot, és olaj formájában küldi Európába.

repceolaj
Rákényszerítettük Ukrajnát, hogy a repcéből is többet dolgozzon fel (forrás: crowniron.com)

A repcemag európai exportja 40%-kal esett

Ukrajna a 2023-as csúcstermést követően rekordmennyiségű repcemagot dolgozott fel. 4 millió tonna mag állt a gyárak rendelkezésére, 11 százalékkal több, mint 2022-ben. Az ország korábban a termés 95 százalékát exportálta, javarészt az EU-ba. 2023-ban azonban a kelet-európai importstop korlátozta az ukrán kivitelt. A nagyobb termés ellenére 40 százalékkal kevesebb mag (600 ezer tonna) lépte át a nyugati határokat, mint 2022-ben. A teljes árumennyiség Romániába futott be. További egymillió tonnát Ukrajnának más piacokra kellett elhelyeznie.

Ha a mag nem jöhet, akkor az olajat exportálják

Az értékesítés félidejében vagyunk, tehát a júniusi betakarításig még egyszer ugyanennyi árunak el kell indulnia sz országból. A helyi feldolgozóiparnak így is a szokásos mennyiség mintegy négyszeresét kell befogadnia, nagyjából 800 ezer tonnát. Mivel a mag exportja akadozott ősszel, az olajütők csúcsra jártak. Az év végére Ukrajna a hatszorosára növelte a repceolaj exportját az előző év azonos időszakához mérten. Összesen 356 ezer tonna termék hagyta el az országot, döntően az EU-országokba (54%) és Kínába (31%). Az ukrán repceolajnak igencsak vonzó az ára, emiatt élénken keresi a piac.

Kiemeljük, hogy Magyarország olaj formájában is tiltja a repce behozatalát az országba. A teljes tilalmi lista ebben a rendeletben olvasható: 130/2023. (IV. 18.) Korm. rendelet.

Lásd még kapcsolódó cikkünk: Az ukrán termés jobb, az orosz rosszabb lett, mint tavaly.