fbpx

Vélemény a BlueN®használatáról – interjú

Írta: Szerkesztőség - 2024 április 19. -Hirdetés

Sergio Migliorati-t, a HEWOFARM Kft. ügyvezetőjét Bálint András, a Corteva biológiai üzletágának kiemelt partnerkapcsolatokért felelős vezetője kérdezte a tapasztalatokról a témában.

farm gazdálkodó
Bálint András (bal) és Sergio Migliorati (jobb) a HEWOFARM Kft. telephelyén 2024. április 2-án (fotó: Corteva)

Bálint András: Mit kell tudni a HEWOFARM Kft.-ről?

Sergio Migliorati: Olasz tulajdonú vállalkozásról van szó, ami 20 éve van jelen Magyarországon is, én 2010 óta vagyok a cég ügyvezetője. Jelenleg 400 hektárt művelünk, a főbb kultúrák a búza, repce, silókukorica. Olaszországban a családunk régóta gazdálkodik, én ebbe születtem, az otthoni gazdaságban a növénytermesztés gerince a silókukorica és az olaszperje, ami a tehenészetünk megfelelő takarmányellátásához szükséges. A magyarországi gazdálkodás annyiban különbözik az olasztól, hogy itt nagyobb táblaméreteket jobb, agyagosabb talajokon tudunk művelni, azonban itt az öntözést még nem tudtuk megvalósítani. Ez egyelőre a tervek között szerepel, hiszen a kukoricának igen magas a vízigénye, szükség van rá.

B.A.: A tápanyagellátásra mi a jellemző? Milyen anyagokat használnak?

S. M.: Szilárd és folyékony műtrágyákat is használunk, búzában szilárd az alapműtrágya és folyékony formában kapja a fejtrágyát. A többi kultúrákban szilárd alapműtrágya, majd a BlueN® nitrogen kötő baktérium készítmény kerül kijuttatásra. A BlueN®-t Olaszországban már három éve használjuk, ott is valamennyi kultúrában. Főképpen azért, hogy kevesebb kemikáliát használjunk, a BlueN®-től a növények sokkal egészségesebbek, élettelibbek. Egy biológus barátomat kérdeztem “Ne haragudj, te mit használsz?” hiszen biogazdálkodásban nem használhatott műtrágyát, azonban a növényei nagyon jól mutattak. Ő biztatott, hogy próbáljam ki és az eredmények meggyőzőek voltak, eldöntöttem, használom én is azóta.

B.A.: Mikor juttatják ki a BlueN®-t?

S. M.: Akkor juttatjuk ki, amikor a sorok záródnak, a talaj már nem látszódik, például kukoricában mikor az 8-10 leveles. Úgy kalkulálunk, hogy a BlueN® 1 kg/ha nitrogént biztosít egy nap alatt, ez egy szezonban 40-50 kg/ha nitrogént jelent. Például, ha a kukoricának 170 kg/ha nitrogént kell adni, akkor 120-at kap műtrágyával és ötvenet a BlueN®-nel. Búzában ugyanez a technológia. Tavaly szójában is kipróbáltuk, nitrogén műtrágya nélkül, csak BlueN®-nel adtunk nitrogént. Csodálatos volt.

B.A.: Tehát nulla nitrogén?

S. M.: Nulla. A vetőmag csávázott volt Rhizobium készítménnyel, a BlueN®-t akkor adtuk ki, amikor kb. 40 centiméteres volt az állomány.

B.A.: Termésátlagokról szabad kérdezni?

S. M.: Tavaly a szója, ahol öntöztük 6 t/ha volt. A kukorica 18-19 t/ha volt. Ahol nincs öntözés ott egy hasonló jellegű területen, mint amilyenek itt vannak ezek az agyagos területek, ott 4,7 t/ha szója termésátlagot tudok mondani. Búzában 7 t/ha az átlagunk, malmi minőségben.

B.A.: Mit javasol a gazdálkodóknak? Ugyanazt a technológiát, amit Ön is kipróbált? Mire kell figyelni a BlueN® használata során?

S. M.: Igen ugyanezt ajánlom, mivel az eredmények szemmel láthatóak és kevesebb kemikáliát kell így használni. A BlueN® kijuttatásakor nem tapasztaltunk semmilyen problémát. 333 g/ha dózisban juttatjuk ki önmagában 250 l/ha vízzel. Eddig nem kevertük más szerrel, olyan már volt, hogy a gyomirtó kezelés után 3 nappal szórtuk ki, akkor sem volt probléma. Mindig a reggeli, hűvösebb időben permetezünk vele. Mivel már Magyarországon is engedélyezett a termék, itt is használjuk minden kultúrában. Itt is 50 kg/ha nitrogénpótlással számolunk a BlueN®-nel. Búzában holnap juttatjuk ki (április 3-án). Bizonyára spórolni is lehet ezzel, mivel a kémiai szerek ára igen magas és ennek a szernek a használatával ezt a költséget tudjuk csökkenteni. Egyébként, ha a műtrágya árát és hatékonyságát összehasonlítjuk BlueN®-nel, akkor matematikailag is jobban jön ki a gazda.

B.A.: Nagyon szépen köszönjük az információkat, sikeres szezont kívánunk.

Kapcsolódó cikkünk: Miben különböznek a biológiai termékek az organikus és a hagyományos növénytermesztési megoldásoktól?