fbpx

Kevesebb szermaradékkal is lehet jó szamócát termelni

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 július 07.

Két világcég fogott össze, hogy olyan betegségellenálló fajtákkal és technológiákkal rukkoljanak elő, amelyek bio körülmények között is garantálják a szép és egészséges termést.

 

eper
A jó genetika mellé kijár a jó technológia (forrás: traxfarms.com)

 

Az ausztrál növényvédőszer- és vetőmagforgalmazó Nufarm együttműködési megállapodást kötött a spárga- és szamócatermesztési technológiáiról híres holland Limgrouppal a biológiai növényvédelem fejlesztése érdekében. Az együttműködés célja, hogy a Nufarm palettáján található biostimulátorokhoz és biológiai növényvédő szerekhez (NuBio) olyan szamócafajtákat találjanak a Limgroup szortimentjéből, amelyek kevésbé érzékenyek a gombás betegségekre. A genetikailag ellenálló fajtákat minimális hatóanyagterheléssel lehet termeszteni, így a gazdálkodók és a fogyasztók is értékesebb gyümölcsök birtokába jutnak.

„Bár a Limgroup és a Nufarm tevékenységének más a fókusza, a célunk most mégis közös: mindkét cég azért dolgozik, hogy csökkenjen a zöldségek és gyümölcsök felületén megtapadó kemikália, ezáltal egészségesebb élelmiszert kínáljunk a fogyasztóknak” – mondta Hildo Brilleman, a Nufarm regionális igazgatója. „Egy átfogó kísérleti programot dolgoztunk ki annak érdekében, hogy kiderítsük, mely NuBio-megoldásokkal a legeredményesebb a genetikailag ellenálló szamócák termesztése” – hangoztatta John Schoeber, a Limgroup értékesítési vezetője. A teszteket a két cég egy központi telepen végzi, ahol máris kezdetét vette a vizsgálatsorozat. Közben az európai értékesítésben résztvevő partnerek tudását is fejlesztik a biológiai növényvédelmi megoldások terén, illetve a NuBio-termékek gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban.

 

Az idei eperszezonról lásd még cikkünket: 50%-ot drágult, csak Szedd magad akcióban megfizethető.