fbpx

MBH Bank: Több évre is előfinanszírozzuk az agrártámogatást

Írta: Szerkesztőség - 2024 április 19.

Tovább bővítette a mezőgazdasági támogatások előfinanszírozásának lehetőségeit az MBH Bank. Egy gyors, egyszerű és rugalmas megoldással segíti az agrárvállalkozásokat a likviditásuk fenntartásában.

méhlegelő
Az Egységes Kérelem 33 jogcímére megelőlegezi a támogatást az MBH Bank (fotó: Horizont Média)

33 támogatási jogcímre igényelhető

A hitelintézetnél már nemcsak az aktuális évre, hanem akár egyszerre három évre is igényelhetik a gazdák az Egységes Kérelmek keretében járó támogatások előfinanszírozását. A gyors, egyszerű és rugalmas lehetőség megkönnyítheti az agrárvállalkozások számára, hogy forráshoz jussanak egy olyan időszakban, amikor még inkább megnőtt a likviditás biztosításának jelentősége a zökkenőmentes működés fenntartása érdekében.

A faktorálás formájában elérhető termék révén az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának I. pillérébe tartozó támogatások esetében egy vagy két évre, a II. pillér, azaz a Vidékfejlesztési Program részét képező, normatív támogatások esetében pedig akár három évre előre finanszírozást tud biztosítani a gazdáknak.

Az MBH Agrártámogatások Faktoring jelenleg 33 támogatási jogcímre vehető igénybe, az alaptámogatások és a termeléshez kötött támogatások mellett többek közt az Agrár-környezetgazdálkodási Programra (AKG) és Agro-ökológiai Programra (AÖP) is. Utóbbihoz 75, illetve 80 százalékos mértékben nyújt előfinanszírozást a hitelintézet, attól függően, hogy egy vagy két évre igénylik-e a gazdák. Az előfinanszírozás mértéke a legtöbb támogatástípus esetében azonban 90 százalék, a lejárat igazodik a támogatás várható kifizetésének időpontjához.

Gyors szerződés és kifizetés

„A megváltozott európai uniós agrárpolitikai, illetve jogi és gazdasági környezetben különösen fontos, hogy gyors és hatékony finanszírozással segítsük az ügyfeleinket, ez a szolgáltatásunk is ezt a célt szolgálja. Az MBH Banknál hiszünk az ágazatban, és bízunk a jövőjében, erre garancia az is, hogy az Agrártámogatások Faktoring révén akár több évre előre finanszírozást biztosítunk az ágazati szereplőknek. Ez a termék komoly segítséget jelenthet a sokszor gyorsan változó körülmények közepette a gazdálkodás biztonságának fenntartásában” – mondta Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója.

Hozzátette, hogy a mezőgazdasági támogatások előfinanszírozásának faktorálás formájában elérhető lehetősége nemcsak a kisebb termelők, hanem a nagyobb ügyfelek, illetve azok körében is érdeklődésre tarthat számot, akik korábban nem vettek igénybe banki támogatás-előfinanszírozást. „Az MBH Agrártámogatások Faktoring az ágazatban tevékenykedő vállalkozások számára az egyik legkönnyebben hozzáférhető banki termék” – emelte ki ezzel kapcsolatban Dr. Molnár Tamás, az MBH Bank Faktoring és Üzletfinanszírozási Igazgatóságának ügyvezető igazgatója. A gazdálkodók napok alatt elérhető keretszerződést köthetnek a bankkal, ezt követően bármikor gyorsan lehívható az előfinanszírozás, akár közvetlenül a keretszerződés megkötése után, akár később.

„Érvényes keretszerződéssel, a lehívási feltételek teljesülése esetén napokon belül az ügyfél számláján lesz az összeg. A kamatelszámolás utólagos, és a gazdálkodók eldönthetik, hogy a teljes összeget lehívják-e, vagy a likviditástól függően nyújtanak be előfinanszírozási igényt” – tette hozzá Dr. Molnár Tamás, az egyszerű, gyors és rugalmas folyamat mellett a szolgáltatás további előnyei közé sorolva a díjmentes ajánlatot és bírálatot, és a bank által kínált szerződéskötési díjkedvezményt is. Emellett nincs szükség közokiratba foglalásra, évenkénti felülvizsgálatra, tárgyi fedezetre.

A kamat ráér akkor, amikor befut a támogatás

Az MBH Agrártámogatások Faktoring a hitelintézet mintegy negyven Agrárcentrumában igényelhető országszerte. Újdonság, hogy ezentúl a terméket már az Egységes Kérelem beadása előtt is igényelhetik a gazdálkodók, nem kell megvárniuk a kérelmek benyújtását. A dokumentáció egyszerű, csak kevés időt vesz igénybe, és szükség esetén helyben, a bank agrárfinanszírozásban jártas kollégáival együtt is összeállítható.

További előny, hogy a keretszerződés lejárat nélküli, a bank ráadásul 2024-ben elengedi ennek az éves díját. Aki idén megköti ezt az új keretszerződést az MBH Bankkal, annak a konkrét támogatás-előfinanszírozási igény esetén csak két, jól átlátható díjtétellel kell számolnia: a folyósítási jutalékkal és a kamattal. Utóbbi tekintetében 2024. szeptember 30-ig további kedvezményt kínál a bank: a háromhavi BUBOR-on felül nem számít fel kamatfelárat. Ráadásul a kamatot csak akkor kell megfizetni, amikor a Magyar Államkincstár kiutalja a gazdáknak a támogatást, így akár a végső kifizetési időpontig rendelkezésre áll az előfinanszírozás teljes összege az ügyfelek számláján. Az ügyfelek emellett minden tranzakcióról – folyósításról, elszámolásról – azonnal értesülnek e-mailben.

Ez a cikk is érdekelheti: Közvélemény: az agrárcégek 43%-a készül a pályázatokra.