fbpx

Miben különböznek a biológiai termékek az organikus és a hagyományos növénytermesztési megoldásoktól?

Írta: - 2024 április 16. -Hirdetés

Mivel a biológiai termékek sok gazdálkodó számára meglehetősen újak, nehéz lehet eldönteni, hogyan illeszthetők a megszokott gyakorlatba. A gond akkor kezdődik, amikor a termékek leírására olyan szavakat használnak, mint a hagyományos és az organikus. Valójában ezek a kifejezések nem termékekre, hanem inkább a mezőgazdasági gyakorlatra vonatkoznak.

Egy nitrogénmegkötő mikrobiológiai termék a növény természetes táplálására (forrás: Corteva)

Nem minden biztonságos, ami természetes

Az ökológiai gazdálkodás olyan technológia, amely háromféle növényvédő szert alkalmazhat: természetes, szintetikus és biológiai termékeket. A természetes termékek alapanyagai megtalálhatók a természetben, élő szervezetek, ásványi anyagok vagy elemek. Például a réz és az arzén is annak számít. Csak azért, mert egy termék természetes, még nem jelenti azt, hogy biztonságos, vagy hogy automatikusan engedélyezett a mezőgazdaságban való felhasználása.

A szintetikus termékeket úgy állítják elő, hogy valamit létrehoznak, vagy megváltoztatnak kémiai eljárással. A szintetikus szó sem határozza meg, hogy valami mennyire biztonságos az emberre vagy a környezetre nézve. Nagyon kevés szintetikus anyag engedélyezett a fenntartható ökológiai mezőgazdaságban. Egyes szintetikus termékek természetes anyagokként készülnek, amelyeket kémiailag módosítanak, hogy hatékonyabbak legyenek.

A biológiai anyagok teljes mértékben természetes eredetűek. Lehetnek élő szervezetek, származhatnak élő szervezetekből vagy más természetes forrásból. A biológiai anyagok nem mindig a hagyományos értelemben vett termékek. A katicabogarak szabadon engedése a szántóföldön a károsító levéltetvek elpusztítására a biológiai kártevőirtás egyik fajtája. A biológiai anyagok ökológiai mezőgazdasági termelésben való felhasználásra tanúsíthatók, de kiegészítik a hagyományos és szintetikus termékeket használó növénytermesztési gyakorlatot is. Például egy gazdálkodó dönthet úgy, hogy feromonterméket használ a kártevők csalogatására a területén, majd szintetikus rovarirtó szerrel permetezhet a kártevők ellen egy adott területen.

Az ötvözött megoldás eredményesebb lehet

Ha a biológiai termékeket hagyományos gazdálkodásban kémiai megoldásokkal együtt használják, azok segíthetnek a gazdálkodóknak a hagyományos vegyszeres megoldások használatában. Mivel a biológiai anyagok különböző hatásmódokon fejtik ki hatásukat, mint a szintetikus termékek, használatuk csökkentheti a rezisztencia kialakulásának kockázatát és hosszabb felhasználási élettartamot biztosít a hagyományos termékeknek a gazdaságban. A bizonyított teljesítménnyel rendelkező biológiai termékek értékes kiegészítést jelentenek a növénytermesztés technológiában, legyen szó akár teljesen ökológiai, vagy többnyire hagyományos gazdálkodóról, akár azokról, akik egyszerűen csak azt szeretnék használni, ami a legjobban működik a gazdaságukban.

Ilyen a Corteva Agriscience™ új biológiai terméke, a BlueN® nitrogénmegkötő mikrobiológiai termék, a természetes növénytáplálásban. Alkalmazásával nem csak a talajba juttatott nitrogén lehet a növények nitrogénforrása, hanem a Methilobacterium symbioticum endofita baktérium SB23 törzs segítségével a levegőben található nitrogén is. Ehhez egyszerűen a növény felületére kell permetezni a BlueN® készítményt, ezután megfelelő környezetben a baktérium folyamatosan látja el a növényeket felvehető nitrogénnel. Az eddigi tapasztalatok szerint a baktérium használata műtrágya-egyenértékű, növeli a termést, így az árbevételt. A baktérium alkalmazásával műtrágyát lehet megspórolni. A drága műtrágyát a levegőből megkötött nitrogénnel helyettesíthetjük.

Rácz István
kiemelt partnerkapcsolati menedzser
Corteva Agriscience™