fbpx

Mezőgazdasági import: büntetik, ha nincs bejelentve

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 17.

A Magyar Közlöny 44. száma szerint péntektől bejelentésköteles egy sor mezőgazdasági termék – bárhonnan is lépjen be az országba. A tranzitárut nem kell bejelenteni.

teherautók
Ami magyar megrendelőhöz érkezik, arról tudni akar a NébiH (fotó: Horizont Média)

Érintett termékek

Egy sor mezőgazdasági termék (kivéve vetőmag) Magyarország területére történő behozatalát péntektől előzetesen be kell jelenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (NébiH). A tranzitforgalom keretében történő átszállításra ez a rendelkezés nem vonatkozik. A bejelentést a terméket értékesítő – vagy az értékesítő megbízásából eljáró, a termék fuvarozását végző, illetve az azt szervező – természetes személy, egyéni vállalkozó, jogi személy vagy egyéb szervezet írásban, magyar nyelven teszi meg.

A bejelentésköteles termékek a következők:

  • Kukorica, búza, árpa, rozs, hajdina, köles és kanárimag és más gabonaféle
  • Búzaliszt vagy kétszeres liszt, egyéb gabonaliszt és minden másképpen megmunkált (pl. hántolt, lapított, pelyhesített, fényezett, szeletelt vagy durván darált) gabonaféle
  • Gabonacsíra egészben, lapítva, pelyhesítve vagy őrölve, rizs kivételével
  • Repcemag (a vetőmag kivételével), napraforgómag, törve is
  • Napraforgóolaj, repce- és mustárolaj, pórsáfrány- és gyapotmagolaj és ezek frakciói, finomítva is, de vegyileg nem átalakítva
  • Zöldség fagyasztva, ecet vagy ecetsav nélkül elkészítve vagy tartósítva (kivéve paradicsom és az ehető gombák)
  • Szarvasmarha, sertés, juh húsa frissen vagy hűtve vagy fagyasztva
  • Baromfi élelmezési célra alkalmas húsa, vágási mellékterméke és belsősége frissen, hűtve vagy fagyasztva
  • Madártojás héjában, frissen, tartósítva vagy főzve
  • Ropogós kenyér
  • Bor friss szőlőből, beleértve a szeszezett bort is; szőlőmust (kivéve a szőlőlevet és a borecetet)

A bejelentés hiányában büntetés

A bejelentést a NébiH honlapján közzétett formanyomtatványon kell megtenni, legkésőbb a behozatalt megelőző 24 órával, légi vagy vízi úton történő behozatal esetén legkésőbb a behozatalt megelőző 6 órával. Egy bejelentésben – ugyanazon bejelentésköteles termékre – több behozatal is megjelölhető, amennyiben a behozatali időpontok nem terjednek túl a bejelentéstől számított 30. napon.

A rendelet betartását a rendőrség és a vámhatóság ellenőrzi. Ha a bejelentés elmaradt, vagy a behozatalra a bejelentéstől számított 30. napon túl kerül sor, akkor a bejelentő terhére a bejelentésköteles termék általános forgalmi adó nélküli értékének negyven százalékáig terjedő közigazgatási bírságot szab ki.

A rendelet annak az 5 pontos hangulatjavító intézkedéscsomagnak a része, amelyről itt írtunk. Ugyanezen intézkedéscsomag keretében már elindult a területalapon járó támogatások kifizetése.