fbpx

A gyomnövények elleni hatékony védelem kulcsfontosságú a termésbiztonság eléréséhez

Írta: Szerkesztőség - 2024 április 17.

A kukorica hozamát és a termés minőségét nagy mértékben meghatározza a gyomnövények elleni védekezés eredménye. Az egyre emelkedő átlaghőmérséklet és a szűkülő növényvédőszer-kínálat miatt a gazdálkodóknak érdemes a leghatékonyabb megoldásokba fektetni termelékenységük és jövedelmezőségük maximalizálása érdekében.

kukoricatábla
A kukorica hálás a konkurenciamentes közegért (forrás: Corteva)

A kukorica nagy ellenségei

Magyarországon a kukoricában legnagyobb károkat okozó gyomnövények a parlagfű, kakaslábfű, fehér libatop, disznóparéjfajok, selyemmályva, muhar- és kölesfajok. Nagy gondot okoz a gyomirtószer-toleráns napraforgó gyomirtása, valamint egyre nagyobb területen a rezisztens, évelő fenyércirok is kihívás elé állítja a gazdákat.

A fent említett gyomfajok terjedését nagy mértékben elősegíti a légköri szén-dioxid-koncentráció és a napi átlaghőmérsékletek emelkedése. Az elmúlt tél ismét melegebb volt az átlagnál, februárban és márciusban sokéves melegrekordok dőltek meg, és az előttünk álló nyárra is átlag feletti hőmérsékleteket jósolnak az előrejelzési modellek. Ezek az időjárási körülmények – még átlagos csapadék mennyiség mellett is – általában rontják a preemergens gyomirtási kezelések hatékonyságát és tartamhatását. Emiatt folytatódni látszik az elmúlt évek tendenciája, miszerint a gazdálkodók nagyobb arányban részesítik előnyben a posztemergens gyomirtási lehetőségeket. A gyomnövények kelése után a gazdák pontosabban, a terület gyomflórájához igazítva tudják kiválasztani a megfelelő szert, amivel akár jelentős költséget is megtakaríthatnak.

Postemergens, rugalmas és hatékony védekezés

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat folyamatosan bővíti termékpalettáját és innovatív megoldásaival olyan gyomirtó szereket fejleszt, amelyekkel a gazdák igényeit hatékonyan tudja kielégíteni. Ennek új példája a kukoricában az idei évtől Magyarországon is elérhető Principal® Forte gyomirtó szer, ami az eddig is sikerrel használt Principal® család megújulását jelenti, hiszen a jól bevált hatóanyagokat (rimszulfuron, nikoszulfuron és dikamba) tartalmazza a korábbitól eltérő arányban, széfenerrel kiegészítve. Ezzel a gazdálkodók jobb hatékonyságot érhetnek el az egyszikű gyomnövényekkel szemben, és a kijuttatást még inkább a gyomnövények fejlettségéhez igazíthatják. A megújult Principal® család használatával a kukorica legfontosabb gyomnövényei ellen a gazdák jó hatékonysággal védekezhetnek pontosan akkor, amikor azok érzékeny stádiumban vannak.

Kiss Gábor, az őszibúza-vetőmag előállításával, kukorica, napraforgó és repce termesztésével foglalkozó Kiss és Társa Bt. tulajdonosa így nyilatkozott a Principal® Forte kísérletek eredményei kapcsán: „A minél gyakrabban előforduló száraz évjáratok következtében érdemes olyan gyomirtó szereket használni kukoricában, amelyek széles hatásspektrummal rendelkeznek. A termék látványosan kiváló hatékonysággal irtotta a selyemmályvát, a disznóparéjt és még a varjúmákot is. Idén is mindenképpen fogom használni a terméket a hatékonysága miatt.”

A Corteva továbbra is olyan megoldásokat fejleszt a gazdákkal és az érdekelt felekkel együttműködve, amelyek megfelelnek az európai uniós szabályozásoknak, valamint biztonságosan és hatékonyan használhatóak a legnagyobb károkat okozó gyomnövények ellen. A Corteva Principal® Forte gyomirtó szerrel kapcsolatos további tájékoztatást a gazdálkodók a vállalat honlapján találnak, a termék elérhetőségével kapcsolatban pedig regionális képviselőik és szaktanácsadóik állnak rendelkezésükre.

Dr. Lukács Domonkos, a Corteva Agriscience gyomirtó szer termékmenedzsere