fbpx

Erős hangulatjavító csomagot kap az agrárium

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 11.

Nagy István szaktárcavezető a csütörtöki Kormányinfón 5 pontból álló intézkedéscsomagot jelentett be az agrárium érdekében. Fontos kifizetések érkeznek meg május végéig, így sokat javulhat a hangulat júniusra.

Nagy István
Nagy István agrárminiszter a csütörtöki Kormányinfón (forrás: Kormányinfó)

A következő intézkedéseket jelentette be a tárcavezető:

  1. A szaktárca vezetője közölte: azon mezőgazdasági termékekre, amelyeket tilos behozni Ukrajnából, teljeskörű bejelentési kötelezettséget írnak elő, származzon bármely országból. (Ez főként a Románián keresztül érkező ukrán áruk miatt vált szükségesség.)
  2. A kormány intézkedett arról is, hogy a Magyar Államkincstár 2024. május 31-ig teljesítse terület- és állatalapú támogatások kifizetését. (Ezzel az új támogatási rendszer kiforratlansága miatti csúszásokra reagál a kormány. A gazdákat rendkívül frusztrálta, hogy a tavaszi vetések megkezdésekor anyagi lehetőségeik határa értek, és éppen most csúsztak a kifizetések.)
  3. Döntöttek arról is, hogy a kormány 2026-ig további, legfeljebb 45 milliárd forintot biztosít az Agrár Széchenyi Kártya programhoz. (Az 5%-os kamatszint mellett igénybe vehető hitel szintén a gazdaságok anyagi helyzete miatt fontos.)
  4. A mezőgazdaságban felhasznált gázolaj után évente befizetett adó visszaigényelhető részét a kormány 90 százalékos mértékre emeli. Ez egymilliárd forint éves többlettámogatást jelenthet az ágazatnak. (Eddig hektáronként legfeljebb 97 liter gázolaj jövedéki adójának 82%-át lehet visszaigényelni. Mint ismert, a németországi gazdatüntetések a gázolaj-visszatérítés megvonásának bejelentésekor kezdődtek el, tehát a magyar intézkedés népszerű lehet.)
  5. Emellett megerősítik az agrárberuházások támogatását is. 200-200 milliárd forintos támogatási kerettel hamarosan megnyílnak feldolgozóipari és az állattartó telepi beruházásokat támogató pályázatok, és készül az 50 milliárd forintos keretösszegű növényházépítési pályázat is. (A pályázatok megemelt hazai hozzájárulási hányaddal futnak, és az egyes projektek támogatásintenzitása is elérheti a 70%-ot.)