fbpx

Nem nőtt, hanem csökkent a vízjogi engedélyes terület

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 július 11.

A vízjogilag öntözhető terület nagysága nemhogy nőtt, még csökkent is tavaly 4 ezer hektárral az országban. A ténylegesen megöntözött föld nagysága viszont nőtt. Sajnos messze nem olyan mértékben, ahogy az aszálykárok nőnek.

öntözés
Ma már nemcsak a csemege várja a vizet (fotó: Horizont Média)

Nem tudni, mennyire játszik szerepet a vízjogi engedélyes terület csökkenésében a koronavírus, hiszen a lejárt licenszeket 2021. június végétől már nem kellett meghosszabbíttatni. Az idei év adminisztrációs túlterheltsége azonban tapintható: a hivatalok egy évi lemaradást kell hogy ledolgozzanak. Másrészt nem sok eredményét látni még azoknak a milliárdoknak, amiket az öntözésfejlesztésre szánt a kormányzat.

Extrém száraz év volt

Az Agrárközgazdasági Intézet friss öntözési jelentése szerint tavaly az országos évi csapadékösszeg 514 mm volt, 101 mm-rel kevesebb az előző évhez képest. Négy hónapban hullott az átlagosnál több eső. Legszárazabbnak a március, június, szeptember és október bizonyultak, ugyanis több mint 50 százalékkal maradtak el a havi csapadékösszegek a sokéves átlagtól. A júniusi időjárásra 1901 óta nem láttunk példát.

havi csapadékanomália

A kialakult helyzet hatására a belügyminiszter kihirdette a rendkívüli öntözési vízhasználatot (2021-ben július 1-től október 31-ig). Ekkor a termelők bejelentése alapján közvetlenül felszíni vízből legfeljebb egy hónapig, maximum 120 mm/hektár vízmennyiséggel öntözhetik a 100 hektár alatti területeket. Vízjogi engedély nélkül is lehet egy alkalommal, rendkívüli öntözést végezni, ami után nem kell vízkészletjárulékot fizetni sem. Ennek keretében 2021-ben 738,6 ezer m 3 (2,5-szer több, mint 2020-ban) vizet öntöztek ki a termelők.

Nagyobb területen sokkal több vízzel

A vízjogilag engedélyezett, öntözhető terület nagysága mindössze 174 210 hektár volt 2021-ben, 4 ezer hektárral még csökkent is 2020 óta. (Reméljük, csak átmeneti, adminisztrációs nehézségekről van szó.) A ténylegesen öntözött terület viszont 10 százalékkal 85 ezer hektárra nőtt. Az elfogyasztott víz mennyisége ennél is nagyobb mértékben, 35 százalékkal emelkedett (118,4 millió m3). A megöntözött terület 82,2 százaléka az Alföldön található, ahová a kiöntözött vízmennyiség 86,8 százaléka jutott. Hektáronként átlagosan 1400 köbméter vizet használtak a gazdálkodók, 23 százalékkal többet, mint 2020-ban.

öntözött területek

Gyorsabb tempóra van szükség

Ha azonban megnézzük az alábbi ábrát, látjuk, hogy az öntözés terén egy helyben topog az ország. Az öntözött terület az engedélyes területek felét sem éri el, a megöntözött terület pedig a mezőgazdasági terület mindössze egytizedére tehető. A meghirdetettet programoknak, forrásoknak egyelőre nem sok foganatja van a termelésben. Sokkal gyorsabb bővülésre lenne szükség, mert aszálykár-enyhítéssel nem lakunk jól.

öntözés aránya

Az öntözött terület közel kilenctizedét 2021-ben is felszíni vízzel öntözték a gazdálkodók és csupán 12 százalékát felszín alattival. Ez is azt mutatja, hogy sokkal több víztározóra, nagyobb csatornahálózatra lenne szükségünk. A legelterjedtebb kiadagolási mód a lineár öntözés (64,8 százalék). Csévélődobos öntözőberendezést a megöntözött területek 16,3 százalékán, körforgósat pedig 14,9 százalékán használtak a termelők.

Lád még korábbi cikkeinket a témában:

Egy elem, sok érdek
Öntözés: elkezdeném, de….