fbpx

Hamarosan érkezik az aszálykárenyhítő juttatás

Írta: Sándor Ildikó - 2023 március 22.

A kivételesen aszályos tavalyi év veszteségeinek mérséklésére március 31-ig 22,6 ezer termelő részesül összesen 50,6 milliárd forint mezőgazdasági kárenyhítő juttatásban – közölte Nagy István agrárminiszter. A termelők már tavaly is részesültek rendkívüli kedvezményekben az aszályra való tekintettel.

aszály kukorica
2022 júliusa: eldőlt a kukorica sorsa (fotó: Horizont Média)

Négyszeres forráskeret

A történelmi léptékű szárazság tavaly az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán okozott kárt, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be kárenyhítési kérelmet. 2023. március 31-ig 50,6 milliárd forint kerül kifizetésre, ebből 49,7 milliárd forint az aszálykárok után, a többi forrás pedig más káresemények ellentételezésére. A kifizetéshez az agrár-kárenyhítési alap forrásait több mint a négyszeresére kellett emelnie a kormányzatnak.

A kárenyhítési alap mellett a díjtámogatott növénybiztosítások jelentenek komoly segítséget a gazdálkodóknak. A mezőgazdasági biztosítással foglalkozó társaságok mintegy 41 milliárd forintot fizettek ki az érintetteknek a tavalyi aszálykár és más, a szélsőséges időjárás okozta károk enyhítésére.

Egyéb pénzügyi intézkedések

A 2022. évi, történelmi léptékű aszály miatt a kormány hitelmoratórium lehetőségét biztosította az agárszektor számára, amelynek révén a termelők 286,6 milliárd forintnyi mezőgazdasági hitel visszafizetéséhez kapcsolódóan kaphattak 2023 végéig haladékot. A kis- és középvállalkozások piaci alapú, változó kamatozású és nem kamattámogatott hiteleihez kapcsolódóan kamatstop került bevezetésre a tavalyi év végétől. Az aszály által sújtotta mezőgazdasági termelők az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel keretében legfeljebb 14 százalékos kamattámogatással juthattak friss hitelhez (Figyelem, ez a lehetőség március 31-én zárul!). 2022-ben az üzemanyag hatósági ára a mezőgazdasági gépekre is alkalmazható volt, ezzel mintegy 39 milliárd forintot takaríthattak meg a termelők.

Az intézkedéseknek is köszönhetően a magyar mezőgazdaság helyzete a tavalyi tragikus aszály ellenére is stabil – tette hozzá az agrárminiszter.

Kapcsolódó írásaink:

Most is vannak 4-5%-os kamatú agrárhitelek.

Aki eddig nem kötött biztosítást, most szánja rá magát