fbpx

A KITE Zrt. a repceportfólióját is bemutatta Dalmandon

Írta: MezőHír-2022/07. lapszám cikke - 2022 július 11.

Május végén már hagyományos, nagyszabású rendezvényre várja az érdeklődő gazdákat a KITE Zrt. Nádudvarra és Dalmandra. Szerkesztőségünk ez utóbbi eseményt választotta, jelen cikkünkben alapvetően a repceportfólió rövid bemutatására vállalkozunk. De ha valakit a nádudvari cég kalászos technológiája érdekel, annak érdemes társlapunk, az Agrárágazat aktuális számát is átlapoznia, a gépesítési információk kapcsán pedig a GÉPmaxot – az említett témákat ezekben a lapjainkban jártuk körül. Akkor lássuk a repcét!

repcebemutató
Komoly érdeklődés mutatkozott Dalmandon a KITE Zrt. repcehibridjeire

Nem egyszerű a bemutatott kilenc hibrid legfontosabb ismérveit röviden összefoglalni. A Dribbler korai éréscsoportba tartozó, középmagas termetű, mélyről elágazó hibrid (15-17 db elágazás/növény), kiemelkedően magas becőszámmal. Emellett óriási levélfelülettel, robusztus, erős szárral és gyökérrel, vastag gyökérnyakkal rendelkezik. Termésstabilitása kiváló, a kontinentális körülményekhez kitűnően alkalmazkodik, párosul benne a kiemelkedő termőképesség és a magas olajtartalom. Termésátlaga (4,74 t/ha) 9,6%-kal, míg olajtermése (2,03 t/ha) 12,7%-kal haladta meg a standard hibridek átlagát a Nébih regisztrációs vizsgálataiban, 47,8% olajtartalom mellett. Intenzív technológiákban, széles sortávú és mulcsvetésben is sikeresen termeszthető.

A Nébih regisztrációs vizsgálataiban állóképességére minden vizsgálati évben átlag feletti pontszámot kapott. A KITE Zrt. elsősorban jobb talajadottságok esetén, intenzívebb technológiákhoz javasolja a Duke-ot, amely kiemelkedő hozamú, korszerű, korai érésű, rendkívül magas olajtartalmú hibrid. A fajtaregisztrációs hazai vizsgálatok során a sztenderd hibridek termésszintjét 9%-kal múlta felül, emellett a Nébih 2018–2019-es eredményei alapján éréscsoportjában magasan a legjobb olajtartalmat érte el. A KITE Zrt. 2021-eskisparcellás kísérleteiben 5,99 t/ha-os eredményt ért el a termőhelyek átlagában. Állománya közepes magasságú, megdőlésre nem hajlamos, széles körű védelemmel ellátott a kórokozókkal szemben, az RLM7-es rezisztenciagénje kiválóan védi az őszi fómafertőzések ellen. A hibrid későn is vethető, ebben az esetben nincs szükség erőteljes regulálásra, ugyanakkor korai vetés esetén 4–6 leveles állapotban regulátorral kell kezelni az állományát. Betakarításának tervezhetőségét segíti a kipergés-ellenállósága, becői jól ellenállnak a külső fizikai behatásoknak, minimalizálják a pergési veszteséget.

A DK Exstorm kifejezett erénye, hogy jól tolerálja a tenyészidőben fellépő szárazabb időszakokat is, és nagyon jól alkalmazkodik a különböző termőhelyi körülményekhez. Középkorai érésű, hagyományos gyomirtású hibrid, tápanyagreakciója nagyon gyors és látványos. A KITE Zrt. kisparcellás kísérleteiben 2021-ben, a termőhelyek átlagában 5,45 t/ha-os termésátlagot ért el. Középmagas termetű hibrid jó állóképességgel és nagyon jó télállósággal, kiemelkedő szárszilárdságának köszönhetően a megdőlés nem jellemző rá. Őszi szárba indulásra és felnyurgulásra egyáltalán nem hajlamos. Stabil poligénes rezisztenciával rendelkezik, mely fontos betegségek, így többek között a fóma több biotípusa ellen is védelmet nyújt. Kipergés-ellenállósága eredményeként nem okoz gondot a búza utáni betakarítása sem. A DK Expectation közép-korai érésű, ám érésidején belül korai virágzású, hagyományos gyomirtású repcehibrid. Kifejezetten intenzív őszi fejlődés jellemzi, mely mellett kiváló télállóságú hibridről beszélünk, magas szintű tavaszi regenerálódóképességgel. Megdőléssel szemben jó, kipergéssel szemben kiváló állóképességgel rendelkezik, betakarítása így rugalmasan tervezhető. Olajtartalma 45% körül alakul, általános betegségekkel szembeni ellenállósága kiváló, ami mellett megemlítjük még a tarlórépasárgaság-vírussal szembeni rezisztenciáját. Kifejezetten jól tűri a megkésett vetéseket is, nem igényel magas tőszámot.

Kiemelkedő terméspotenciállal rendelkező, középérésű hibrid repce a Cristal, melynek hozamstabilitása egyedülálló, kiemelkedő szárazságtűrése miatt terméspotenciálja aszályos évjáratokban is realizálódik. A Nébih kétéves kisparcellás regisztrációs kísérleteiben a standard hibridek átlagához viszonyítva 110, illetve 107%-os terméstöbbletet ért el. Magas növésű, robusztus termetű hibrid, óriási becőmérettel. Erőteljes kezdeti fejlődés jellemzi, télállósága jó, regenerálódóképessége kiváló. Betegségekkel szembeni ellenállósága jó, mely nagyon jó állóképességgel párosul. Kifejezetten jól kompenzálja a megkésett vetéseket is, könnyű, laza, kitettebb termőhelyeken is nagy biztonsággal termeszthető. Tökéletesen adaptálható mind extenzív, mind intenzív technológiákba.

Kompromisszumok nélkül

A Tempo középérésű, kiváló hozampotenciállal és magas olajtartalommal rendelkező repcehibrid, mely alkalmazkodóképessége révén a kevésbé intenzív területekre és kezdő repcetermesztőknek is ajánlható. A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben 5,9 t/ha-os termésátlagot ért el! Olajtartalma ugyanebben a kísérletben a vizsgált termőhelyek átlagában 44,4%-os volt. Növényvédelmi szempontból korszerű képességekkel rendelkezik, a tarlórépasárgaság-vírussal szemben ellenálló, és az őszi fómás fertőzésre sem érzékeny. Őszi fejlődése intenzív, télre erőteljes állományt fejleszt. Megdőlésre nem hajlamos, robusztus termetű, vastag szárú hibrid. Minden talajtípushoz jól alkalmazkodik, és széles sortávon is sikeresen termeszthető. Kiváló tápanyag-reakciójának köszönhetően az intenzív területek csúcshibridje, de az extenzív és közepes technológiai színvonal is megfelelő a Tempo számára. A késői vetésekre is jól reagál.

A nagy termőképességet és termésstabilitást kompromisszumok nélkül ötvöző repcehibrid a KITE Zrt. portfóliójában a DK Exterrier. Éréscsoportját tekintve középérésű hibrid, közép-kései virágzással, termésátlaga mellett olajtartalma is magas. Őszi fejlődése erőteljes, télállósága kiváló, emellett tavaszi regenerálódóképessége is jó. Nagyon jó a betegség-, megdőlés- és kipergés-ellenállósága is.

Vetését az optimális vetésidő elején érdemes elvégezni. A repcenemesítés egyik legfrissebb csillaga a Feliciano KWS. Komoly genetikai előrehaladást testesít meg, RlmS fómarezisztenciával és kiváló tarlórépasárgaságvírus-ellenálló képességgel rendelkezik – nagyon magas terméseredményt képes biztosítani vírusos megbetegedés esetén is. Termésátlaga a legjobb, ismert hibridekével összehasonlítva is versenyképes. Középérésű, magasabb növésű hibrid, erőteljes őszi és tavaszi fejlődési eréllyel, ez nagy segítség a repce tavaszi kártevőivel szembeni védekezésben. Állományában sem a téli kifagyástól, sem a tavaszi megdőléstől nem kell tartani. Termesztését az ország egész területén ajánlják a KITE Zrt. szakemberei, ott is, ahol eddig a fóma ellehetetlenítette az eredményes termesztést. A Temptation közép-kései érésű, kiváló hozampotenciállal és magas olajtartalommal rendelkező repcehibrid, mely kiemelkedő teljesítményt nyújt változó körülmények között is.

A KITE Zrt. négy ismétléses kisparcellás kísérleteinek átlagában 2021-ben rendkívül magas, 5,90 t/ha-os termésátlagot ért el. A hibrid a tarlórépasárgaság-vírussal szemben ellenálló, és az őszi fómás fertőzésre sem érzékeny. Erős őszi fejlődés, jó télálló képesség jellemzi, hosszú virágzási idővel, mely által jól illeszthető a változó betakarítási feltételekhez. Kiemelkedően regenerálódik, rendkívül sok oldalágat fejleszt, jól kompenzál, állománya magas. Robusztus termetű, nagy szárstabilitású hibrid, mely nehezebb talajokon és széles sortávon is sikeresen termeszthető.