fbpx

Moszkva 12 évre szavatolta a gabonaszállítást Pekingnek

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 07.

A tavaly ősszel megkötött megállapodás szerint Moszkva összesen 70 millió tonna – éves átlagban 5,83 millió tonna –, terményt (gabonát, hüvelyest, olajmagot) garantált Pekingnek. Az ellenértéket is rögzítették rubelben, ami dollárra átszámítva egy nagyjából 25,7 milliárdos üzletet jelent.

orosz gabonavonat
Az orosz árpa megindult Kínába (forrás: Demetra-Holding)

Legalább kétmillió tonnával több lesz a kínai árpaimport

Az októberben megkötött egyezménynek azonnali hatása volt az orosz árpaexportra, emiatt az USDA szakértőinek alaposan módosítaniuk kellett a kínai vásárlásokra vonatkozó korábbi becsléseiket. A futó értékesítési szezonban eredetileg a megszokott, 8,5-8,7 millió tonnás árpabehozatallal kalkuláltak, de az év első két hónapjában Kínába áramló orosz szállítmányok hatására 11 millió tonnára kellett emelniük a várható importmennyiséget.

Csak a Transzszibériai vasúton keresztül havi 100 ezer tonna árpa érkezhet Oroszországból, nem beszélve a tengeri szállítmányokról, amelyek részben a megszállt ukrán területek termését is tartalmazzák. Moszkva azt ígéri, hogy hamarosan újabb vasúti átkelőhelyek létesülnek, a már nem használt szárnyvonalak újranyílnak, sőt, megépül egy Észak-szibériai vasútvonal is. Az USDA elemzői a jövő évi kínai árpaimportot most 10 millió tonnára becsülik.

10 millió tonna búza, 20 millió tonna kukorica a kínai igény

Ugyanennyi, 10 millió tonna lehet a mostani és a következő szezonban importált búza mennyisége is Kínában. Ebből a gabonából Peking a magasabb fehérjeszázalékú tételeket részesíti előnyben. A kukorica piacán az orosz kínálat nem releváns. Kína a futó szezonban mintegy 23 millió tonnát importálhat belőle, míg jövőre 20 millió tonnát – számolnak az USDA elemzői. A csökkenés a javuló belső termelésnek köszönhető.

Kína gabonaimport
Forrás: USDA

Az amerikai elemzés csak a gabonapiaccal foglalkozik, nem tér ki az olajmagokra. Tekintve, hogy az orosz feldolgozóipar még nem olyan izmos, mint az ukrán, a termelésük viszont erős, biztosra vehetjük, hogy minden olajmagból jutni fog a kínai piacra. A várt olajmagtermést ebben a cikkben részleteztük: Orosz vs ukrán olajmagtermés – Kinek menyi lesz idén?