fbpx

Úgy kell a vetőmagot a talajba juttatnunk, mintha a vetőgép ott se járt volna!

Írta: MezőHír-2022/09. lapszám cikke - 2022 augusztus 09.

Harmadik alkalommal rendeztek Vetéstechnológiai Nyílt Napot Bugacon, ahol az idei eseményen a Precision Planting termékeivel, szolgáltatásaival ismerkedtek a termelők.

Mi az a Precision Planting?

A precíziós gazdálkodásról már minden termelőnek van valamiféle fogalma; jobb esetben az okszerű gazdálkodás és nem feltétlenül a méregdrága technológiai és gépparkcsere jut az eszükbe erről a kifejezésről. Épp ebben nyújt segítséget az amerikai eredetű Precision Planting, amely azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a gazdák gépparkját felokosítva, a meglévő vetőgépeket teszik alkalmassá a valóban tökéletes, 21. századi vetésre. Ennek egyik hazai képviselője Börcsök András, a Bugaci Aranykalász Zrt. vezérigazgatója, aki már harmadik éve hívja meg a gazdákat Bugacra, egy vetéstechnológiai „továbbképzésre”.

Amerikából jöttem, mesterségem címere…

Börcsök András is a kukoricatermesztés hazájának számító Amerikából hozta haza tudását, gyakorlati tapasztalatát, aki a vetés tökéletesítését később idehaza is szívügyének tekintette, a Precision Planting termékeit, eszközeit pedig azóta is forgalmazza (ma már az Agrár Kreatív Kft. keretein belül). A már hagyományosnak tekinthető szakmai fórum központi kérdése ma is az volt: mi befolyásolja leginkább a terméseredményünket? Gépészként (és nem meteorológusként) a válasz egyértelmű: a tőszám, a tőtáv, a magegyenletesség és a kelésegyenletesség. Ezeket ráadásul befolyásolni is tudjuk.

kukorica
A kép bal oldalán a nagyon későn kelt növények, középen a kései kelésű növények és jobb szélen az időben kelt növények láthatók, ugyanarról a tábláról. Az időben való kelést az első csíranövény megjelenésétől 24 órán belül számoljuk, a kései kelés 24–48 óra közé tehető, a nagyon kései pedig a 48 órán túli

A Precision Planting több országra kiterjedő kutatásai és USDA-adatok alapján a kései kelés termésvesztesége átlagosan 50% körül mozog, a nagyon kései kelés termésvesztesége pedig 90% is lehet. Ha vetéskor „csak” a tőtávot rontjuk el, az kb. 10% veszteséget okoz, mert elvesszük kukoricánk leendő életterét. Ha dupláz a vetőgépünk, akkor ez a veszteség már 40%, kihagyásnál pedig már 80 (és csak azért nem 100, mert a kimaradt szem két szomszédja 10-10%-ot mégis profitál a mi veszteségünkből). Szóval, számolva az egyenetlen kelés, a ki nem csírázott növények, a duplázások, valamint a kihagyások hatásaival, hektáronként a nem „tökéletes” vetés miatt már eleve 1,8 tonna terméskieséssel indulunk hektáronként. Mindez forintosítva: egy 6 soros vetőgép 10 millió forintos felújításának költsége 150-160 hektáros kapás kultúrára számolva már akár első évben megtérülhet.

Mi történik, ha a vetőgépet felokosítjuk?

– A vDrive segítségével a láncokat és fogaskerekeket villanymotorokra cserélhetjük, innentől kezdve minden egyes sorunk önálló vezérlést kap.

– Tetszőleges tőszámválasztással már nem kötnek minket a fogaskerekek korlátai.

– A kanyarkompenzációval az eltérő fordulási sebességű sorok eltérő sebességgel, de egyenletes tőtávon vetnek.

– Mivel minden sor függetlenül vezérelt, lehetővé válik a sorelzárás, így biztosan nem vetünk a táblahatáron túl vagy a már bevetett részekre.

– Egyszerűen, egy pendrive-ról is néhány másodperc alatt tudunk előre megírt vetéselőírási és táblahatár-térképeket feltölteni.

– A DeltaForce® hidraulikus működésű, soronkénti független csoroszlyanyomás-szabályzó rendszer folyamatosan méri a vetőkocsi súlyát, amit a hidraulikus munkahengerek kompenzálnak, így biztosítják a kerekek megfelelő talajnyomását és az egyenletes vetésmélységet.

– A FurrowForce automata aktív kétlépcsős-lezáróegység is természetesen soronkénti erőmérő cellával és nyomásszabályozással van ellátva. Mely szükség szerint manuális üzemmódban is használható, ilyenkor egy a kezelő által beállított nyomásértéken dolgozik a rendszer. Ez a termék a legfontosabb a nyitott magárok elleni harcban!

Megérkezett az első saját vetőgép

A Precision Planting szlogenje a felokosítás, a termelői igények hatására mégis belevágtak egy saját fejlesztésbe, amely Magyarországon most, Bugacon debütált. A BUSA Bt. által épített vázra szerelhető 6 soros vetőegység előnye a változtatható, minél keskenyebb sortáv biztosítása, így 38–76,2 cm között akár pár perc alatt hidraulikusan állítható a gép sortávolsága, így több kultúra vetésére is használható. A rendezvényen az Agrár Kreatív Kft. műhelytitkaiba is bepillantást nyerhettünk: Bugacon már a vetőgép nagytestvérének vázát is bemutatták, amely a 12 soros vetőegységet fogja tartani, de mivel 20 egység is felszerelhető rá, akár 45 cm-ig csökkenthető lesz az alkalmazott sortávolság.

Sorolhattuk volna még a sávtisztítást, a magároknyitást vagy épp -zárást, a tárcsaösszetartást stb. Ez mind-mind apró, de az egyenletes keléshez hozzájáruló tényező, amelyek hibáit a Precision Planting orvosolja.

Precision Planting Magyarorszag
Börcsök András harmadik alkalommal mutatta be Bugacon a vetéstechnológiai legfrissebb megoldásait

A témában ez is érdekelheti: Akár rekord kukoricatermés is lehet Lajoskomáromban

Szerző: Sándor Ildikó