fbpx

Kétszemjegyű adósságnövekedés a szektorban

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 október 05.

A mezőgazdaság sokkal nagyobb hitelterhet cipel, mint az élelmiszeripar, de az utóbbi adósodik el gyorsabb tempóban. A feldolgozók által felvett pénz jobbára forgóeszköz-vásárlásra megy el.

alma manipulálás
Míg a termelők fejlesztenek, addig a feldolgozók működésre költik a hitelt (fotó: Horizont Média)

Hasítanak a növénytermesztési beruházások

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) második negyedéves jelentése szerint idén június 30-ig mintegy 382 milliárd forintnyi támogatás érkezett a magyar agráriumba, ennek háromnegyede (74%) európai forrásból. Agrár-kárenyhítés címén 11 milliárdot folyósítottak a gazdaságoknak. Eközben a mezőgazdaság hitelállománya 12,6 százalékkal közel 969,4 milliárd forintra emelkedett, ennek csak a 30 százaléka piaci kamatozású.

A hitelek 42 százalékát egyéni gazdák vették fel, a többit társas vállalkozások. Mindkét csoportban a beruházási hitelek terén történt jelentős bővülés. Lényeges különbség azonban, hogy míg az egyéni gazdák döntően a növénytermesztési ágazatot fejlesztik a pénzből, addig a cégek inkább az állattenyésztést, továbbá a magángazdaságok csaknem négyszer több új hitel felvételét kockáztatták meg, mint a társas vállalkozások (36 vs 9,9 milliárd).

Az élelmiszergyártók forgóeszközre költenek

Az élelmiszeripar a mezőgazdaságnál is nagyobb mértékben vágott bele a hitelfelvételbe, 16 százalékkal több adósságot cipel most, mint tavaly, összesen 663 milliárd forintra vállalt visszafizetési kötelezettséget. A piaci hitelek aránya ebben a szektorban már 40 százalékos. A magánvállalkozók kényszerültek nagyobb mértékű hitelfelvételre, csaknem 20 százalékkal bővült a hitelállományuk, míg a cégeké 16 százalékkal. Ám ebben az ágazatban a magánvállalkozások eltörpülnek a társas vállalkozások mellett, amelyek százszor több tőkét igényelnek a bankoktól (7 vs 655 milliárd forint).

A szektornak egészen más jellegű problémái vannak, mint a mezőgazdasági alapanyagtermelőknek: hiteleik legnagyobb részét az éven belüli hitelek és a hosszú lejáratú forgóeszközhitelek teszik ki. A cégek tavalyhoz képest most csaknem 90 milliárd forinttal nagyobb adósságterhet cipelnek, ami a duplája a mezőgazdák hitelbővülésének.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Folyószámlahitel 3 százalékos kamattal.