fbpx

Orosz vs ukrán olajmagtermés – Kinek menyi lesz idén?

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 01.

Az oroszok két-háromszor nagyobb területet igényelnek az ukrán terméseket nem sokkal meghaladó olajmagmennyiségek előállításához, aminek részben időjárási, részben technológiai okai vannak. Tény azonban, hogy a nap végén mindenből többet kell eladniuk, mint a riválisaiknak.

orosz vs ukrán zászló
Az orosz területi előny nagy, de ez az össztermésen kevésbé látszik (forrás: ox.ac.uk)

Napraforgó

Az OleoScope elemző ügynökség szerint az Orosz Föderációban a négy fő olajmag vetésterülete átlépheti idén a 17 millió hektáros határt. A gazdálkodók várhatóan kis mértékben csökkenthetik a napraforgó vetésterületét, ami valahol 9,55-9,7 millió hektár között lesz. A becsült termés – szintén enyhe csökkenéssel – 17,4 millió tonna lehet (IGC).

A napraforgóolaj árának visszaesése némileg elkedvetlenítette az ukrán gazdálkodókat is, a növény területe enyhén csökkenhet, de így is az 5,3 millió hektár közelében marad. Ha az időjárással szerencséjük lesz, akkor legalább annyi olajmagot takaríthatnak be, mint tavaly, nagyjából 13,9 millió tonnát. Az IGC a 16 millió tonnát sem tartja kizártnak (lásd grafikon).

napraforgótermés toptermelők

Repce

A repcét Oroszországban tavasszal vetik, az idei területe 2,3-2,4 millió hektárra tehető. Tavaly 4,2 millió tonnát arattak 2 millió hektárról, tehát ebből is 5 millió tonnát meghaladó termés várható idén. A lenmag területe pedig már eléri a 1,5-1,6 millió hektárt.

Ukrajnában elhanyagolható a tavaszi repce területe, mindössze 62 ezer hektárt terveznek belőle a gazdák. Itt írtunk róla, hogy az őszi vetések nagyjából 1,4 millió hektárt foglalnak el (-6% vs 2023). A növény hozamaiban 9 százalékos csökkenés várható, ezért 2024-ben legfeljebb 4,2 millió tonnára becsülik az össztermést.

Szója

A jövedelmezőnek bizonyuló szója területe mindkét országban bővül idén. Oroszországban 4 millió hektárt foglalhat el a növény. Tavaly 6,7 millió tonnás termést arattak 400 ezer hektárral kisebb területről, vagyis idén valahol 7,4 millió tonna körül várható az orosz szójamennyiség.

A kieső repceterületeket Ukrajnában részben a szója foglalhatja el. A növény termőterülete az előrejelzések szerint idén átlépheti a 2 millió hektárt (2,2-2,3 millió ha). 2023-ban 1,780 millió hektárt foglalt el a növény. A becslések nem zárják ki, hogy az ukránok 6 millió tonnás rekordot állítsanak fel a szójatermelésből idén.