fbpx

Magyar gyártás: vegyszermentes növényvédelem fénnyel

Írta: Kristóf Imre - 2024 február 13.

Gombabetegségek és rovarkertevők ellen is hatásosan bevethető gépet állított ki standján a Delta Informatika Zrt., az  AGROmashEXPO-n. Az elektromos meghajtású mezőgazdasági robotra szerelt eszköz működését Szabó József, a cég szaktanácsadója mutatta be stábunknak.

Szabó József a cég standján
Szabó József a cég standján

Sötétben hatékony

Az UV-C fény fertőtlenítő hatását már az 1870-es években felfedezték, napjainkban széles körben alkalmazzák víz- és légtisztításra egészségügyi intézményekben és az élelmiszeriparban. Hatásmechanizmusa az élő szervezet DNS-ének károsításában rejlik. Mivel a kórokozók sejtjei képesek a nappali UV fény által okozott DNS-károkat kijavítani, ezért az eszköz használata csak sötétben hatásos. Ezért is született meg az a gondolat, hogy egy robotra szereljék a fényszóró paneleket, minimalizálva az emberi jelenlét szükségességét.

XAG R 150 2022 mezőgazdasági robotra szerelt fénycsőpanelek
XAG R 150 2022 mezőgazdasági robotra szerelt fénycsőpanelek

Magyar innováció

–  Az UV-C sugárzást adó fénycsöveket egy XAG R 150 2022 mezőgazdasági robot mindkét oldalára szereltük fel, melyek becsukható szárnyakon, kétoldalt világítják meg a növények egy-egy oldalát. Elsősorban kordonművelésű szőlőkben, sövény vagy karcsúorsó gyümölcsültetvényekben javasoljuk a használatát, ahová a gép be tud menni, és folyamatosan haladva dolgozni képes, de a 4 irányban állítható fényforrások segítségével zöldségkultúrák vagy füves területek, gyepek védelmére is képes – mutatta be a gép működését Szabó József, a Delta Informatikai vállalat szaktanácsadója.

A robotra szerelt fénycsőpanelek akkumulátorral és aggregátorral
A robotra szerelt fénycsőpanelek akkumulátorral és aggregátorral

Vegyszermentes növényvédelem

A robotra szerelt UV-C fényt kibocsátó panelek használatával az adott növénykultúrában a különböző gombabetegségek és kártevők hatásosan elpusztíthatók, illetve gyéríthetők vegyszermentesen. A kísérletek szerint megfelelő fejlődési stádiumban alkalmazva a besugárzást, igen jó eredménnyel képes a peronoszpóra, lisztharmat, feketerothadás és más gombák spóráit elpusztítani, továbbá gyéríteni a kártevők többségét is. A robot meghatározott útvonalon, állandó sebességgel, automatikusan közlekedik, egyenletes besugárzási teljesítményt biztosítva. A gép működése távolról felügyelhető, és ha szükséges, lehetséges beavatkozni is. A növényvédelem hatékonyságát egy meteorológiai előrejelző rendszer növelheti, amely az önműködő szenzorok információi alapján a felhasználót automatikusan figyelmezteti a kezelés szükségességére.