fbpx

Az ukrán pucolt dió bő ezer forintért már útnak indul

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 07.

Ukrajna közel 31 ezer tonna diót exportált tavaly, összesen több mint 77 millió dollár értékben. Mennyiségben ez 21%-os növekedést jelent 2022-hez képest, értékben viszont 4%-kos a csökkenés a lényegesen alacsonyabb árak miatt.

pucolt dió
A franciák és a németek is szívesen vásárolják az ukrán pucolt diót (fotó: Horizont Média)

Döntően tisztított dió

Az exportált ukrán dió bő 70 százaléka (22 ezer t) tisztított formájában kelt útra, elsősorban az Európai Unió területére. Az exportbevételek csaknem 60 százaléka az uniós vásárlóktól származott.

A héjas dió legnagyobb vásárlói jellemzően olyan Európán kívüli országok, mint Irak, Törökország és Azerbajdzsán. Az azeri és török vevők a pucolt dió vásárlásában is az élén járnak. Ebben a termékkategóriában így alakul a nagy importőrök sorrendje: Azerbajdzsán, Törökország, Franciaország, Románia, Görögország, Németország és Bosznia-Hercegovina.

A héjas dió átlagos exportára tonnánként 893 dollár volt (320 Ft/kg), ami lényegesen alacsonyabb, mint a pucolt dió tonnánkénti 3142 dolláros (1130 Ft/kg) ára.

Magasabb fokozatra kapcsolni

Az Ukrán Agrárexport Szövetség a nemzetközi dióértékesítésben általános hanyatlását észlel a háború kitörése óta, amit 2023-ban tovább nehezített az exportárak drasztikus csökkenése. Az ukrán termelésre is igaz, hogy ilyen feltelek mellett, csak a diótermesztésre szakosodott, kiváló minőségű, tisztított dió előállítására képes termelők rúghatnak labdába. Felesleges mondanunk, hogy a magyar termelésre ugyanez érvényes.

Lásd még szakcikkünket a témában: Merre csörög a dió? A termőterület nő, a piac szűkül.