fbpx

Nem sok van belőle, mégis fél Európát ellátjuk vele

Írta: Szerkesztőség - 2024 április 01.

A hazai torma 80-90 százaléka exportra megy, pedig csak 10-12 ezer tonna terem belőle. A hektáronként 10 tonnás hozammal tormanagyhatalom vagyunk az EU-ban.

torma
Ha megtelepedett a kertben, éveken át kiszolgálja a családot is (forrás: egeszsegter.hu)

Szinte mindet exportáljuk

Mintegy 1228 hektárnyi termőterülettel hazánk számít az Európai Unió legnagyobb tormatermelőjének. Az érmelléki löszhát és a nyírségi tájegység érintkezésénél terül el a Hajdúsági torma termőterülete, ahol a termelés 96 százaléka koncentrálódik – írja a nak.hu.

A Hajdúsági torma 2008 óta oltalom alatt álló, eredetmegjelöléses (OEM) termék, melyet 2021-ben Hungarikummá is nyilvánítottak. Az oltalom a földrajzi helyhez kötődik, nem a fajtához. A legelterjedtebbek a „Debreceni édesnemesként” ismert populációból szelekciós nemesítéssel kialakított Bagaméri fajták (pl. Bagaméri magyar, Bagaméri 93/1, Bagaméri delikát), emellett jelentős területen ültetnek Danavit dán fajtát is. A gazdálkodók a következő évi szaporítóanyagot is maguk állítják elő. (2021-ben ilyenek voltak a piaci viszonyok: 300 forintos ár alatt senki nem foglalkozik tormával.)

A betakarítási munkálatok októbertől egészen a következő ültetési szezon kezdetéig, azaz márciusig is eltartanak. A szakaszos betakarításnak és a tárolástechnológiának köszönhetően az új torma betakarításáig nemcsak a hazai, hanem az európai piac több mint felének kiszolgálására is elegendő a magyar termés. Az elmúlt években ezt a 10-12 ezer tonnás termés 80-90%-ának exportálásával értük el. A kivitel elsősorban Németországba, Lengyelországba, az Egyesült Királyságba és Csehországba irányul, jellemzően friss, lédig formában.

Nagyon egészséges

A torma hazánkban őshonos növény, jellegzetesen csípős ízét a gyökerében lévő butiltiocianát és az allil-izotiocianát okozza. Ezen vegyületek nagyon hasonlóak a mustárolaj hatóanyagához, a nyálkahártyára és a könnymirigyekre hatnak. A frissen reszelt tormának magas a C-vitamintartalma; baktérium- és vírusölő hatású. A tormát a jól ismert – és a húsvéti időszakban kiemelkedően keresett – reszelt változatán túl savanyított és ecetes tartósított készítményekhez (uborka, káposzta, cékla, vegyes vágott, paprika, csalamádé stb.) ízesítőként is előszeretettel használják.