fbpx

Szőkülni kezdett az új búza, nyakunkon az aratás

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 június 01.

Minden jel szerint új csúcsot ér el a májusi szállítású orosz búza exportmennyisége. 4,8 millió tonna kalászos hagyhatja el az országot, amire ebben a hónapban még nem volt példa. Ez arra enged következtetni, hogy az európai búza maradéka beszorult a helyi tárolókba. Közben vészesen közeledik az aratás.

búzakalász
Már nem haragosszöldek a táblák, az utolsó fázisba lépett a búza (fotó: Horizont Média)

Minden idők legjobb májusi exportja

Közeledünk az értékesítési szezon végéhez, így meglepő, hogy az orosz szállítmányok még most is csúcsra járnak. A 4,8 millió tonnás exportmennyiségek inkább az őszi hónapokat szokták jellemezni, májusban ilyesmire még nem volt példamutatnak rá az orosz exportadatokat vizsgáló elemzők. A tempó olyan lendületes, hogy a szezonzárásra összesen 54,4 millió tonna búza kivitelével kalkulálnak a szakemberek.

A kereslet élénk, a 12,5% fehérjetartalmú orosz búzát júniusban tonnánként 255 dolláros áron tudják elindítani az exportkikötőkből. Az árakat stabilizálja az idei terméssel kapcsolatos aggodalom (aszály és fagy), továbbá a tavaszi búza kisebb területe. A pánikhangulatot igyekeznek is fenntartani, szinte minden hétre tartogatnak egy „még annál is kevesebb a búza” hírt.

Bent ragad az ó termés maradéka

Eközben az ukrán termelők vérmes reményekkel kínálgatják az ó termésű takarmánybúzájukat, amiért 67-70 ezer forintnak megfelelő összeget várnak. A magyar termelők szintén 69-70 ezer forintért adják a tavalyi takarmánynakvalót. Az ukrán búza nemcsak a térségünkben versenyképtelen, már a május 11-i egyiptomi tenderen is esélytelennek bizonyult az orosszal szemben. Akkor a franciák, bolgárok, románok még labdába tudtak rúgni az orosz árakkal szemben, de ma már ez sem igaz.

A párizsi tőzsdén e hét elején a 270 eurót ostromolta az új búza ára, majd gyorsan visszasüllyedt 258 euróra – nyilván eladhatatlannak bizonyult. Fokozódik az esélye annak, hogy az ó termés a termelői tárolókban marad, és a betakarításkor rárakodó új terméssel együtt később lejjebb szoríthatja az árakat.

Tényleg két hét az aratásig?

Időnk már nincs sok az eladásra. A magyar búzatáblák már elkezdtek szőkülni, a záporok és a 30 fok alatti meleg jó tempóban érleli a magot, megszorulásnak egyelőre nyoma sincs. Úgy tűnik, extrém korán indulhatnak meg a kombájnok, és egy jó közepes termést arathatunk – régiónként erősen eltérő eredménnyel. A MezőHír a napokban tervezi egy körkép összeállítását a témában.