fbpx

300 forintos ár alatt senki nem foglalkozik tormával

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 szeptember 09.

Normál piaci viszonyok között a nullszaldót nagyjából 268 forintos kilónkénti átlagárnál érik el a termelők a tormával. Mivel a területért más, jövedelmezőbb kultúrák is versengenek, 300 forint az a lélektani határ, ami alatt nem szerződnek. Nagyobb termeléskoordinációval még sikeresebben védhetnék az érdekeiket.

 

torma
Nagyon tápanyagigényes növény (forrás: egeszsegter.hu)

 

Hazánk Európa legnagyobb tormatermelője

A torma őshazája Délkelet-Európa. A 15. századtól termesztésbe vont növényt a 19. század végéig évelőként termesztették. Az 1920-as években Újléta és Bagamér környékén dolgozták ki azt az egyéves, jelenleg is használatos, bakhátas termesztéstechnológiát, melynek köszönhetően a hajdúsági torma ma világhírnévnek örvend. 2021-ben összesen 1267 hektáron termesztünk tormát Magyarországon, a területek 99%-a ma is a hajdúsági térségben található. A régióban a termőtáj és a talajadottságok is kiválóak a növény számára, a helyi öntés réti és lápos réti talajok adják a torma igazi zamatát.

A termésünk 80-90%-a exportra kerül, ez a mennyiség ráadásul az európai fogyasztás közel 40%-át (!) fedezi. Ez teszi hazánkat a kontinens legjelentősebb tormatermelőjévé. Legfőbb felvevő piacaink a 2020-as évi statisztikai adatok alapján Németország, Lengyelország, Románia, Csehország, Ausztria, Szlovákia és Svédország. 2020-ban összesen 14,4 ezer tonna tormát exportáltunk, melynek az áruértéke hozzávetőlegesen 18,66 millió dollár (5,6 milliárd Ft; átlag 388 Ft/kg).

 

300 forint/kg alatt más kultúrák a nyerők

A torma igen tápanyagigényes növény, de megfelelő kondicionálás mellett akár 13 t/ha gyökérképződésre is képes. Ehhez körülbelül 25-30 tonna/hektár szervestrágya, ezen felül 100 kg N; 50 kg P; 170 kg K szükséges. Jellemzően kb. 8 tonna/hektár terméssel számolhatunk. A termőterületek nagy része öntözött, ezeken nagyságrendileg egy 37.000 tő/hektáros állomány esetében kb. 1850 m3/ha a kijuttatott öntözővíz mennyisége. Ez azt jelenti, hogy 1 tő torma kb. 50 liter vizet vesz fel, mire a 30-40 dkg-os rizóma kifejlődik.

A torma előállítási költsége igen magas, körülbelül 2,13 millió forint/hektár, ennek felét az élőmunka teszi ki. 8 tonnás átlagtermés mellett 268 Ft/kg-os termelői egységár felett kezd nyereségessé válni a termelése, de 300 forintos ár alatt nem éri meg foglalkozni a növénnyel, ekkor a konkurens kultúrák (pl. csemegekukorica) hódítják el a torma elől a területet. Piacvédelmi intézkedésként az idei évben törvényben került rögzítésre a tormára vonatkozó kötelező szerződéskötés is, melynek 2021. augusztus 1-i határidőt adott a jogalkotó. Ennek a tényleges piacra gyakorolt hatását legkorábban csak az idei szezonzárást követően fogja tudni értékelni az ágazat.

Az elmúlt évek értékesítési átlagáraiból jól látszik, hogy körülbelül a jelenlegi termőterület az a méretküszöb, ami mellett a termelői ár fenntartható. A túltermelés és a termékhiány is elkerülhető lenne egy szorosabb belpiaci koordinációval, mely összefogja a hazai ágazat szereplőit. A koordináló a Hajdúsági Torma Jövőjéért Alapítvány lehetne, mely azzal a céllal jött újonnan létre, hogy javítson az ágazat helyzetén, vele együtt a környék eltartó képességének megőrzésén.

 

Trichodermával a szövetbarnulás ellen

Az együttműködési hajlandóságon túl komoly kihívásokat jelent a termelők számára a tormagyökérbél (IRD) elszíneződése, illetve a tormagyökér szövetbarnulása. A jelenség már a kutatók és növényvédelmi szakemberek számára is ismert, de a kezelés módja sajnos még nem. Szakmailag jól elkülöníthető a spiroplazma által okozott károsodástól, mert az azonnal a növényen magán is észrevehető. A szövetbarnulás 100%-os kárt okoz, mely a legújabb vizsgálati eredmények alapján egy komplex „támadás” eredménye, melyet a Verticillium, Fusarium és Pseudomonas gombák együttes jelenléte okoz. Külföldi kutatások több esetben a Trichoderma hiperparazita gombatörzseket jelölik meg megoldásként, ezek alkalmazhatóságát már hazánkban is tesztelik. A Trichoderma a konkurens gombák megtámadásán túl a növényi növekedés serkentésével biostimulátorként is működik.

 

Forrás: nak.hu. Lásd még a témában: Szupermenta: a legolcsóbb reszelt torma a második legjobb.