fbpx

Beruházás: a vállalt munka féléves csúszással indul

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 június 28.

Ahogy keveredünk ki a válságból, úgy nő az építkezési kedv az országban, amit a különböző támogatási programok is ösztönöznek. Az újraindítási csomagok a világ szinte minden pontján egy időben emésztik fel a rendelkezésre álló kapacitásokat.

 

szárító építése
Készül a szárító

 

Mindenütt egy időben fejlesztenek

A KSH legfrissebb adatai szerint az idei év első négy hónapjában az építőipari termelés 3,5%-kal csökkent a 2020 évihez mérten, hiszen a járvány hatásai májustól bontakoztak ki igazán. Az építőipari vállalkozások április végi szerződésállományának volumene azonban már 12,8%-kal meghaladta a 2020. április végit. Az újHáz Centrum felméréséből az derül ki, hogy a megyei jogú városokban 77 százalékkal, még az egyéb városokban 84 százalékkal több építkezésbe fogtak bele, mint 2020 azonos időszakában. Ezek a trendek az EU egészére jellemzőek, ennek oka részben az, hogy a különböző újraindítási csomagok többnyire tartalmaznak olyan elemeket, amik az építkezéseket, felújításokat ösztönzik. Mivel a Covid-válság egyszerre érte szinte az egész világot, most minden gazdaság szinte egy időben próbál talpra állni. Ilyenre korábban sosem volt példa.

 

Anyaghiány

Mindez jól tükröződik az építőanyag-piacon, ugyanis jelentősen nő a keresleti oldal. Ez már önmagában is árfelhajtó tényező lehet, de a problémát egyéb tényezők is súlyosbították. Kereskedelmi vitába keveredett egymással az USA és Kanada, illetve Kína és Ausztrália. Ezek miatt megemelkedett az acél és a fa ára. A legnagyobb mértékben az OSB ára változott (megduplázódott idén), majd a nyír rétegelt lemezé, az MDF-é, illetve a natúr faforgácslapé (20-40% közötti áremelkedés) nőtt a leginkább. A bútorlap ára mérsékeltebben reagált (10-15%). A fémek 25-30%-os drágulása ehhez mérten szelídnek mondható.

A járvány is negatívan befolyásolta az árakat. Megdrágult a konténerbérlés, nőtt a tengeri szállítás időtartama. (Ebben a cikkben a szakértők azt jósolták, hogy 2021 második felére normalizálódik a konténerhiány.) Emellett történt néhány balszerencsés esemény is, például az Evergiven hajó szuezi megfeneklése, vagy a német BASF vegyi üzem leégése. Az árfolyamingadozások és az üzemanyagárak növekedése is árfelhajtó erővel bír.

 

Emberhiány

A támogatási programok dömpingszerű megjelenése azzal a mellékhatással is jár, hogy nemcsak építőanyagból, de szakemberből is kevés van. Ebben a májusban írt cikkben a szárító-tároló építési pályázat kapcsán az egyik kivitelező cég még bízik benne, hogy a pályázat megvalósítási ideje, azaz a 24 hónap, elég lesz a beruházáshoz. Az újHáz Centrum felmérése szerint az építőiparban a kivitelezők 63 százaléka 3-8 hónappal a megbízás elvállalása után tudja csak ténylegesen megkezdeni a munkát. Azaz a pályázatban vállalt két évből egy felet vagy egy egészet el lehet felejteni, az a várakozásra megy el. De ne feledjük, a kormányzat tavaly is lehetőséget adott rá, hogy a megcsúszott kivitelezéseket befejezhessék a pályázók.