fbpx

Lisztharmatos, levéltetves az időjárás

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 június 27.

Ez az az időszak, amikor minden csőstül jön: gombás betegségek, rovarkártevők a kiskertben. Ideje ismét elővenni a permetezőt.

 

alma lisztharmat
Lisztharmatos alma (forrás: anovenydoki.hu)

 

Gombás betegségek széles skálája

Az almatermésűeknél a lisztharmat terjedése mellé mostanra a varasodás is csatlakozott, körtén már a gyümölcsön is megjelent. A szőlőnél a lisztharmat mellett már néhol a peronoszpóra olajfoltjai és a feketerothadás tünetei is megjelentek a leveleken – áll a növényvédelmi figyelmeztetés az Agrárkamara oldalán. Viszont a meleg beálltával végre elbúcsúzhatunk az őszibarack tafrinájától.

A gyümölcsfertőző monília fajokra is számítani lehet: a szelektől karcolt, rovaroktól szúrt, rágott termésen biztosan megjelennek majd. Bár járványhelyzet még nem alakult ki a különféle kórokozók esetében, de már védekezni kell ellenük. A fagykárt szenvedett, termés nélküli fáinkat se hagyjuk magukra. Az idén alakulnak ki a jövő évi termőrügyek és csak az egészséges lombú gyümölcsfákon számíthatunk majd egészséges virágokra.

 

cseresznyelegy
A cseresznyelégy már javában akcióban (forrás: bayerhungaria.hu)

 

Levéltetvek, molyok

Ezen felül minden moly beindult, a jövő héten a diófákra is felszereljük a ragacsos sárgalapot. A cseresznyelégy javában rajzik (szúrásnyomai jól láthatóak a szépen érő szemeken – a szerk.), és itt vannak a márványospoloskák is. A levéltetvek mindenhol tobzódnak. A májusi esőktől dúsan hajtanak a fáink, a sűrű lombkoronában, a fehérjében gazdag fiatal hajtásokon jól érzik magukat. (A friss hajtások becsavarodása jelzi búvóhelyüket – a szerk.)

A felszívódó gombaölőkből megfelelő a választék, a kontakt réz és kéntartalmúakból sincs hiány. A legtöbb gyümölcsfánknál a Mospilan képviseli a felszívódó rovarölőt, ezen felül néhány kontakt, illetve mélyhatású rovarölő szer található a kínálatban. Az alkalmazható kontakt, felszívó és bio hatóanyagokról lásd ezt a cikkünket.

 

Egész évben parlagfűszezon

Kis késéssel, de kicsíráztak és már 20-40 centiméteressé nőttek a parlagfüvek. Sokan kínlódnak a pollenjétől és ugyanakkor a szántóföldeken is a legelterjedtebb gyom lett. A legjobb, ha kigyomláljuk, azaz gyökerestől húzzuk ki, még a pollenszóródás előtt! Jogszabályi változás miatt az idén már egész évben parlagfűszezon van, így nem csak július elsejétől kezdődően ellenőrzik és szankcionálják a parlagfű-fertőzöttséget.