fbpx

MagGrow mágneses permetezéstechnológia

Írta: Szerkesztőség - 2017 november 04.

Az Agromehanika Kft. az Agroplanta Kft.-vel közösen rendezte meg Algyőn a MagGrow mágneses szántóföldi permetezőrendszer első hazai bemutatóját, amely az elmúlt év leginnovatívabb permetezéstechnológia díját vehette át.

 

Ian Finnegan, az ír MagGrow értékesítési és technológiai vezetője: a mágneses permetezés-technológia kifejlesztése során a gyártó elsődleges célja, hogy a permetezéskor fellépő elsodródást csökkentse, vagy akár meg is szüntesse

 

Az Agroplanta Kft. próbálta ki hazánkban elsőként az új MagGrow szántóföldi permetezőrendszert

Bata Károly, az Agromehanika Kft. kereskedelmi vezetője köszöntőjében arról számolt be, hogy cégük egy újdonságot hozott a hazai piacra, ami már eddig is meghódította a világ számos pontját egyedi permetezési tulajdonságának köszönhetően; ez a MagGrow mágneses permetezőtechnológia. Az új rendszer amellett, hogy elősegíti a gazdaságok nyereségességének, termelékenységének és munkateljesítményének növelését, egyben környezetbarát is.

Az Agroplanta Kft. képviseletében Földi István ügyvezető mellett Kardos Ferenc agronómiai vezető vett részt a rendezvényen, aki elmondta, hogy hazánkban először ők szerelték fel önjáró permetezőgépre az új MagGrow mágneses technológiát.

Az Agroplanta Kft. 2 500 hektár területen végez szántóföldi növénytermesztést, emellett mezőgazdasági szolgáltatással, gabona kiskereskedelemmel, valamint takarmány és táp nagykereskedelemmel is foglalkoznak.

Habár a tavaszi gyomirtásról lemaradtak – amikor jobban tudták volna vizsgálni a rendszert –, de nyáron, s az őszi deszikkálás alkalmával kipróbálhatták a MagGrow mágneses technológiát. Tapasztalataik alapján az agronómiai vezető arról számolt be, hogy a rendszernek köszönhetően nagyobb szél esetén is stabilan permetezhetnek, s bíznak abban, hogy a jövőben a MagGrow technológiával kevesebb hatóanyag kijuttatására lesz szükség gazdaságukban egységnyi területre.

 

Sokan érdeklődtek az elmúlt év leginnovatívabb permetezéstechnológia díjával illetett rendszer iránt

 

Hogyan működik a MagGrow technológia?

Ian Finnegan, az ír MagGrow értékesítési és technológiai vezetője elmondta, hogy a mágneses permetezéstechnológiát cégük fejlesztette és szabadalmaztatta kertészeti és szántóföldi felhasználásra: elsődleges célja, hogy a permetezéskor fellépő elsodródást csökkentse, vagy akár meg is szüntesse.

A MagGrow mágneses technológiája azon az elven alapul, hogy a megfelelő folyadékáramlás és folyadékkondíció mellett alkalmazott mágneses mezők oly módon befolyásolják a permetlé, valamint a permetezés során kijuttatott cseppek fizikai tulajdonságait, hogy azok kedvezően segítsék elő a permetlécseppek egyenletesebb kiszórását, s célnövényre tapadását.

A sajátos, elsodródás nélküli permetlé-kijuttatás – amit a MagGrow rendszere biztosít – azt eredményezi, hogy az apróbb cseppek a kiváló fedéstulajdonságot megőrizve egyenletesen tapadnak a célnövényre.

Az idei évben már világszerte számos országban értékesítették az új mágneses technológiát Európa-szerte, az Egyesült Államokban, Kanadában és Afrikában is. A felhasználói visszajelzések alátámasztják az elsodródás és permetlé felhasználásának csökkenését, s amellett az időmegtakarítást is.

 

 

 

 

 

A MagGrow szántóföldi permetezőrendszer a gyakorlatban

Bata Károly, a MagGrow szántóföldi permetezőrendszert az Agroplanta Kft. önjáró Hagie permetezőjén mutatta be, de a kereskedelmi vezető kihangsúlyozta, hogy a technológia bármilyen új vagy akár használt szántóföldi permetezőre felszerelhető.

Fontos, hogy a rendszer egyik komponense sem tartalmaz elektronikai áramkört vagy bármilyen mechanikus mozgóalkatrészt, ezáltal egyszerűen felszerelhető, s könnyen karbantartható valamennyi részegység. Átadás előtt a gyártó minden alkatrészt 10 bar nyomáspróbával tesztel.

A technológia három egyszerű összetevőből áll. Az alumínium öntvényből készült elsődleges mágnesdobozt a permetező vázára, az átfolyásmérő után szükséges felszerelni, hogy a mágneses mező ne befolyásolhassa az átfolyásmérő működését.

Ezt követően a szórókereten lévő gerinccsövön minden szórófej előtt egy-egy MagGrow jelerősítő mágnes található a szórófejek között. A jelerősítő mágnes mérete függ a gerinccső méretőtől.

A bajonettzáras szórótestre is fel kell szerelni egy-egy jelerősítő mágnest a fúvókák elé. A jelerősítő mágneseknek köszönhetően a szórófejek kicsit hosszabbakká válnak – amit már a permetezőgép keretváza nem takar –, ezért az Agroplanta Kft. az önjáró permetezőgépére egy védőlemezt is felszerelt, ami így már tökéletes védelmet biztosít a szórófejek számára.

Amint a permetlé áthalad a három mágnesen, megkapja a pozitív töltést, ezáltal a negatív töltésű növényhez vonzza. A MagGrow mágneses rendszerének használata során nincs szükség speciális, drága fúvókákra sem.

Azzal együtt, hogy a MagGrow permetezőrendszer használata során az apró cseppek jobb felületfedést eredményeznek – mivel hozzátapadnak a levélhez –, sokkal rövidebb idő alatt képes a növény a hatóanyagot hasznosítani; felhasználói visszajelzések alapján elmondható, hogy a vegyszerezést követően 15, de legfeljebb 20 perc múlva már az eső sem jelent problémát.

MagGrow háti permetezőgép

Bata Károly arról is beszámolt, hogy a MagGrow mágneses technológiájú kínálatában a háti permetező is megtalálható, ami kiválóan alkalmazható központilag táplált üvegházakban, fóliaházakban, vagy bármely szabadföldi kertészetben. A MagGrow rendszer a háti permetezőgép használata során is egyedülálló felhordási felületfedő technikával optimalizálja a permetezést, miközben maximális kényelmet nyújt a kezelőnek.

A MagGrow háti permetezőgép heveder- és vázszerkezete ergonomikus kialakítású, a megfelelő súlyelosztásának és háttámaszának köszönhetően elősegíti a kényelmes viseletet. Az állítható hevederpánttal minden felhasználó kényelmesen magához állíthatja a háti permetezőgépet.

A maximális üzembiztonság érdekében a mágnesház több ponton rögzített a vázszerkezethez, a rugalmas cső és a gyorscsatlakozás pedig elősegíti a könnyebb összeszerelést és az egyszerűbb használatot.

A MagGrow háti permetezőgépek esetében is számos szórófej alkalmazható a különféle felhasználáshoz, függőleges és vízszintes szóráshoz egyaránt. A gyorscsatlakozóval ellátott komponenseknek köszönhetően az ír gyártó háti permetezőgépe egyszerű használatot tesz lehetővé, az eszköz súlya legfeljebb 8 kg.

Az előadásokat követően a gazdálkodók munka közben is megismerhették a MagGrow mágneses szántóföldi permetezőrendszert, s annak előnyeit az Agroplanta Kft. Hagie permetezőgépének segítségével.

Az ilyen gyakorlati bemutatóknak köszönhetően vélhetőleg hazánkban is hamarosan széles körben elterjed az elmúlt év leginnovatívabb permetezéstechnológiája, a MagGrow mágneses permetezőrendszer.

SZERZŐ: Cs Zs