fbpx

Sürgős teendők a dohánytámogatás igényléséhez

Írta: Szerkesztőség - 2024 március 28.

A napokban lejárnak az első, fontos határidők a dohánytermesztés támogatásának igénylésével kapcsolatban. Nézzen utána, minden rendben van-e.

dohánytermelő
Egyre kevesebben foglalkoznak a dohánnyal, a megmaradt termelői réteget jelentős támogatással segítik (forrás: m.blog.hu/sz/szivarom)

Tovább fut a válságtámogatás

Két jogszabály is megjelent a napokban. Egyrészt „A dohány szerkezetátalakítási nemzeti programról és az azzal összefüggésben igényelhető csekély összegű támogatások feltételeinek megállapításáról” szóló 53/2015. (IX. 14.) FM rendelet módosítása, mely a 2024. évben is „szunnyadó” állapotban tartja a hatályos rendeletet, másrészt a dohányágazat működéséhez és a COVID–19 világjárvány ágazatra gyakorolt gazdasági negatívumainak az ellentételezéséhez nyújtott támogatásról szóló 11/2022. (III. 25.) AM rendelet módosítása, mely meghosszabbítja a finanszírozási lehetőséget a „válságtámogatás” terhére.

Fontos határidők

A támogatás szempontjából az minősül dohánytermelőnek, akinek érvényes felvásárlási szerződése van valamelyik elsődleges feldolgozóval. A hatályos szabályok szerint a dohánymagot, -növényt, -levelet birtoklóknak NAV nyilvántartási számmal kell rendelkezniük. Ez minden évben addig érvényes, míg a felvásárlóval kötött szerződés érvényes. Tehát minden évben meg kell hosszabbítani a NAV-regisztrációt a J37-es nyomtatványon. A termeltetési szerződések általában március 31-ig érvényesek!

További határidős teendők a támogatás igénylésekor:

  1. Támogatási kérelem beadása: április 1–15. között elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítást követően történhet.
  2. A Kincstár döntése: legkésőbb 2024. június 30-áig dől el a figyelembe vehető referenciaterület és a támogatás egy hektárra jutó összege.
  3. Értékhatár túllépése: amennyiben a dohánytermelő támogatási kérelmét részben vagy teljesen elutasítják a de minimis keretének kimerülése miatt, akkor a dohánytermelő augusztus 1. és 15. között mezőgazdasági csekély összegű támogatás igénylésére jogosult az értékhatár túllépése miatt elutasított összeg, de legfeljebb a rendelkezésére álló, szabad, mezőgazdasági, csekély összegű támogatási keret erejéig. (A Kincstár legkésőbb 2024. október 31-éig dönt a csekély összegű támogatásról.)
  4. Kifizetési kérelem beadása: február 1. és 15. között.

Forrás: nak.hu

Olvassa el januári, szakmai cikkünket is: A dohánytripsz kártétele dohányültetvényeken.