fbpx

Díjnyertes termékdizájn a CLAAS-tól

Írta: MezőHír-2024/6.lapszám cikke - 2024 június 10.

Harsewinkel, 2024. április. A CLAAS XERION 12-es sorozat 2023 nyári bemutatása óta már számos nemzetközi elismerést kapott. Most minden idők legnagyobb teljesítményű CLAAS traktorai is az iF Design Awards 2024 nyertesei közé kerültek.

ACLAAS gépek hosszú múltra tekintenek vissza az iF Design Awards díjazások esetében. Az első díjakat több mint 40 évvel ezelőtt a DOMINATOR 8 sorozat és a ROLLANT RAPID 56 – az első sorozatgyártásra készült körbálázó kapta. Eddig 19 CLAAS gép kapta meg az iF Award úttörő formatervezéséért díjat, amelyek közül 5 az iF Gold Awardot is kiérdemelte. A legújabb vetési zöld díjazottak a 2023-ban bemutatott XERION 12-es szériájú nagytraktorok, amelyek külső megjelenését elsősorban a 2019-ben LEXION 5000–8000-es modellekkel bevezetett motorháztető Y formavilága jellemzi. A zsűri indoklása szerint: „A markáns arányokat a funkcionális külső dizájn hangsúlyozza anélkül, hogy túl dominánsnak tűnne. Ez teszi a CLAAS XERION-t egy jellegzetes és figyelemre méltó géppé”.

CLAAS

Mit tud a XERION 12 sorozat?

A XERION 12 sorozat két modellből áll, ez a 12.590 és a 12.650, amelyeket a globális piacra TERRA TRAC és TRAC változatban is gyártanak a CLAAS harsewinkeli üzemében. Az új, nagyméretű traktorok tervezésekor négy fő jellemzőt tartottak szem előtt:

‑ Nagyobb jövedelmezőség az alacsony üzemanyag-fogyasztás, az alacsony karbantartási és kopási költségek és a magas viszonteladói érték miatt.

‑ Nagyobb húzóhatékonyság a nagy nyomatéknak, a nagy érintkezési felületeknek, az optimális 50:50 arányú súlyelosztásnak és a nagy teljesítményű hidraulikának köszönhetően minden üzemi körülmény között.

‑ Nagyobb kényelem a nagyméretű, négy ponton felfüggesztett fülkének köszönhetően, amely kiváló teljes kilátást biztosít, valamint a TERRA TRAC gumihevederes járószerkezet és a kényelmes kormányzás eredményeként.

‑ Erősebb kezelőtámogató rendszerek a CEBIS, a CMOTION, a CEMOS és a GPS PILOT CEMIS 1200 révén.

A 15,6 literes, hathengeres Mercedes-Benz motorok hidrogénezett növényi olajokkal (HVO) való üzemelésre vannak engedélyezve – minden új gépet kezdetben, a gyárban a hulladékból és maradékanyagokból előállított fenntartható üzemanyaggal is feltöltenek. A digitális mezőgazdaság legmodernebb fedélzeti funkciói nemcsak az automata kormányzást, a szakaszvezérlést, a változó adagolást és az automatikus dokumentálást teszik lehetővé, hanem a gép és a folyamat teljesítményének optimalizálását is a CEMOS segítségével.

A XERION 12 sorozat 2024 végétől az új CLAAS connectnek köszönhetően végül még jobban összekapcsolódik, és ezután megteremti az alapot a további fejlődéshez a munkafolyamatok magas fokú automatizálása, sőt az autonómia felé.

Nyilatkozott az ipari formatervező

Markus Matthies, a XERION 12–es sorozat formatervezéséért felelős csapatvezetője a díj kapcsán a következőket nyilatkozta: „A 2018-as első rajzoktól kezdve a XERION nemzetközi bemutatójáig nagy szenvedéllyel dolgoztunk ezen a nagyszerű projekten. Az olyan korábbi nemzetközi díjak után, mint az Év Traktora 2024, a Farm Machine 2024 és az AE50, az iF Design Award egy újabb kiemelkedő elismerése ennek a csapatmunkának.”

CLAAS-sajtóközlemény