fbpx

Eladók a 10 hektárnál kisebb szántók, erdők, legelők!

Írta: Szerkesztőség - 2024 február 25.

Több mint 1300 darab eladásra kínált, állami tulajdonban álló terület mind 10 hektárnál kisebb, átlagos méretük nem éri el a 3 hektárt. Megszerzésük mégis nagyon fontos lehet a területtel szomszédos gazdálkodóknak. A meghirdetett földekre 2024. március 12-ig lehet vételi ajánlatot tenni az Elektronikus Pályázati Rendszerben.

selyemkóró
Ha volna gazdája, talán nem borítaná a selyemkóró és az aranyvessző (fotó: Horizont Média)

Az előző földértékesítési programokhoz hasonlóan az eladásra kerülő földek az állami földvagyon tisztítását is szolgálják. Jellemzően olyan kis területű, magántulajdonú földek közé ékelődött ingatlanokról van szó, amelyek hasznosítása csak a szomszédos ingatlanok használói számára kifizetődő. Az eredményes gazdálkodáshoz elengedhetetlen a megfelelő birtokméret kialakítása, melyhez a mostani földértékesítési program is jó lehetőséget kínál.

A szakminisztérium elkötelezett az osztatlan közös földtulajdon felszámolásának gyorsítása mellett, ezért értékesítenek olyan ingatlanhányadokat is, ahol az állam kisebbségi tulajdonos. Így a tulajdonostársak többlettulajdonhoz juthatnak az érintett ingatlanban.

A földértékesítési program hetedik ütemében több száz településen érhető el földterület. A több mint 3500 hektár 40 százaléka szántó, rét, legelő; 25 százaléka erdő, a fennmaradó terület pedig vegyes művelési ágú ingatlan. Vételi ajánlatot bárki tehet, aki a jogszabályban foglalt feltételeknek megfelel. Az értékesítési hirdetmények a Nemzeti Földügyi Központ honlapján (https://nfk.gov.hu/), valamint a következő elektronikus oldalról is közvetlenül elérhetők: https://epr.nfk.gov.hu/.