fbpx

Egy hónap alatt 12%-ot emelkedett a repce ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 március 27.

Egyelőre szűkös a repce kínálata, és az aratás után sem lesz belőle annyi, mint tavaly volt. Az árak gyors rendeződést mutatnak, de ne kapjon vérszemet. Kereskedjen higgadtan a várható terméssel.

repce
Két hét múlva itt tartunk. Legyen meg idén is a minimum 3 tonna! (fotó: Horizont Média)

Gyors rendeződés

Február 26-án még 408,5 eurót ért az augusztusi szállítású repce a párizsi tőzsdén, most viszont már 457,25 eurós áron kereskednek vele, ami 12 százalékos erősödést jelent. Az ok egyrészt az EU-ban várható 8 százalékos terméscsökkenés, a másik, hogy máshonnan is komplikált most repcét beszerezni. Emiatt az ukránok 20 nappal ezelőtt már 20-30 eurós áremelkedésről beszéltek. Nemzetközi elemzők arra is rámutatnak, hogy a magas kőolajárak szintén segítik az olajmag árának emelkedését.

repce ára
Forrás: zmp.de

Még nem vagyunk a tavalyi szinten

Persze a jelenlegi árszint a tavaly júliusihoz (513 euró/t) képest még erős elmaradást mutat. Magyarországon tavaly augusztusban érte el a csúcsát az olajmag ára 164 ezer forinttal. A jelenlegi árak és árfolyam mellett ennél egyelőre 10 ezer forinttal kevesebbre számíthatunk. Mégis, ha úgy érzi, a pénzénél van, a várható árualap felét a hó végén már célszerű bebiztosítani. (Lásd: Készüljön: március végén le kell kötni a repcét.) Annál is inkább, mivel májusban számos tényező mozdulhat abba az irányba, ami megroppanthatja a repce árát, legyen ez egy jó hír a brazil szójaexportról, a maláj pálmaolajról, a vörös-tengeri vagy az ukrán szállítási útvonalak rendeződéséről, vagy a kőolajtartalékokról. Egyszóval túl labilis a világ ahhoz, hogy mindent egy lapra, azaz az aratás utáni árakra tegyünk fel.