fbpx

Nem lesz ez így jó: magas műtrágyaár, csökkenő terményár

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 július 22.

Ahogy emelkedik a földgáz ára, úgy nő a nitrogéntartalmú műtrágyáké is. Eközben a terményárak zuhanóban vannak, a márciusi, májusi árak már messze járnak. Úgy tűnik, a gazdáknak a vártnál kevesebb bevételből kell majd az őszi beszerzéseket megoldaniuk.

műtrágya
forrás: empire-s3-production.bobvila.com)

Rettegés az energiahiánytól

A politikai adok-kapok nyomán a földgáz világpiaci ára június elejétől július közepéig több mint a duplájára nőtt, majd mérséklődött kissé. A gáz árának emelkedésével párhuzamosan a gyárak termelése csökken. A piaci pánikot fokozza az Északi Áramlat-1 újraindítása körüli bizonytalanság. Sajnos időközben az euró – a forint pedig még inkább – leértékelődött a dollárral szemben. Mindez nagyon drágává teszi az energiahordozók és műtrágyák beszerzését.

A készlethalmozódás ellenére növekvő árak

A globális piacon ugyanekkor más irányú folyamatok zajlanak. A magas árak ugyanis elriasztják a vevőket. Igaz ez az olyan nagy importőrökre is, mint India, akitől nem rég másfél millió tonna karbamid megrendelését várta a piac, de csak félmillióra futotta nekik. A legyártott műtrágya egyre halmozódik a raktárakban, ennek ellenére a végfelhasználókhoz egyre drágábban jut el. (Lásd még: Kevés műtrágyával is dupla bevételt csináltak a kereskedők.)

A német kikötőkbe tonnánként 747 eurós (297 ezer Ft) áron érkezik a pétisó, azaz a kalcium-ammónium-nitrát (CAN), 100 euróval többet kérnek érte, mint július elején. A karbamid több mint 900 euróba (358 ezer Ft) kerül tonnánként, 65 euróval emelkedett az ára a hónap eleje óta. A kálium-nitrátért a német gazdáknak most 640 eurót (254 ezer Ft) kell leszurkolniuk tonnánként. A foszfátért (DAP) csaknem 1130 eurót (449 ezer Ft) kérnek az eladók.