fbpx

A biopiac stabil árai fékezik az inflációt

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 július 21.

Németországban mindössze 8 százalékot drágult az élelmiszer az elmúlt fél évben, ezen belül a bioélelmiszerek még kisebb áremelkedést mutattak, mindössze 5,2 százalékosat. Csak három termék ára mutatott extrém kiugrást, az egyik a krumpli.

áfonya
A bogyósgyümölcsök ára inkább csökkent, mint nőtt idén (forrás: Lemhényi Áfonya Kert)

Stabil szegmens

A német adat a januártól június végéig eltelt időszakra vonatkozik, de mindenképpen szelídebb drágulást takar, mint a magyar. (Nálunk júniusban 22,1 százalékkal volt drágább az élelmiszer, mint egy évvel ezelőtt.) A bioélelmiszerek a jelek szerint prémiumtermék módjára viselkednek: sem a koronavírus, sem a globális energiaválság nem rángatja meg az árukat. Akár felfelé, akár lefelé mozog a mindennapi cikkek értéke, ők őrzik a pozíciójukat. (Lásd még: A válság meg sem kottyan a bioszektornak.)

Problémás ágazatok

Pár termék ára azonban kiugró mértékben nőtt. Feltűnő dráguláson ment keresztül a bio minősítésű burgonya Németországban, 22 százalékkal emelkedett az ára hat hónap alatt, míg tavaly csak 9,4 százalékkal. Az oka elsősorban a gyenge tavalyi termés. A belső kínálat megcsappanásakor megjelenő biokrumpli szintén magas áron lépett a piacra. A két másik legnagyobb drágulást mutató termék a biogazdaságból származó baromfihús és marhahús voltak. A szárnyasok ára már tavaly is kiugró mértékben nőtt, a marhahúsé azonban csak idén vált szembetűnővé.

Kár, hogy a német forrás nem tette a bio mellé a konvencionális piacot, mert akkor láthattuk volna, hogy ezek a termékek hagyományos módon termelve sem elégítik ki a piaci igényeket. A krumpli klimatikus okokból szorul vissza itt is, a szárnyasok a madárinfluenza miatt. Az exportorientált disznóhús-termelés két éve értékesítési válságban van a sertéspestis miatt. A marha meg nem képes egyedül kompenzálni a kieső hústermelést.

biotermékek drágulása
A biogyümölcs visszafogja a drágulást

A friss biogyümölcsök ára úgy mozgott, mint a konvencionális gazdaságokból származó termékeké: alig moccant. Az ökológiai gazdaságokból származó eper, ribizli, málna, áfonya, szőlő, szeder ára még csökkent is (ezek a koronaválság idején igencsak keresett, egészségesnek gondolt gyümölcsök voltak). A biozöldségek közül a cukkiniért és a paradicsomért kellett többet fizetniük idén a fogyasztóknak (ezek a spanyolokat ért extrém hideg és a fuvarozók sztrájkja miatt drágultak, illetve a holland termelés magas gázárai miatt), ugyanakkor a répa és a paprika olcsóbb lett. Mivel a biozöldségek és -gyümölcsök a biopiac nagy szeletét képezik, így nyomott áraik hozzájárultak ahhoz, hogy a szegmens egészében kisebb mértékű legyen a drágulás, mint a konvencionális termékek körében.