fbpx

Készüljön: március végén le kell kötni a repcét

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 március 11.

Legutóbb arról írtunk, hogy az ukránok a következő két hónapban 20-30 eurós áremelkedést várnak a repcepiacon az európai termelés csökkenése miatt. Most a francia elemzők is megerősítették: a mennyiséget illetően jófelé tapogatóznak a keleti szomszédok. Már csak a drágulás mértéke a kérdéses.

repce télen
Hamarosan szembesülnek a beszerzők a kisebb kínálattal (fotó: Horizont Média)

Kisebb európai termés

Európában kétségkívül csökken a repcetermelés, ez viszont ösztönzőleg hat az ukrajnai importra. Az árak terén a két jelenség eredője kiolthatja egymást – vélekedik az agrarheute.com lemezője, Olaf Zinke. Az ukránok szerint viszont a tavalyi árszint felett lesznek az árak, már csak azért is, mert náluk is kisebb lesz a termés. Ezért a most befutó első kötési ajánlatoktól 20-30 euróval jobbakat várnak március-áprilisban.

A párizsi tőzsde egyelőre ezt nem igazolja vissza, inkább még csökkentek is pár euróval a jegyzések. Pillanatnyilag az augusztusi repce tonnája 424,5 eurónál jár, és februárra mutat 10 eurós emelkedést. Tény azonban, hogy az idei uniós termést a francia elemzőintézet 8 százalékkal kevesebbre becsüli a tavalyinál, 18,3 millió tonnára.

repce ára

Máshonnan is nehéz lesz beszerezni

„A legtöbb repcetermelőnél csökkent a növény termőterülete, de különösen Lengyelországban és Romániában. Ez nagyobb importszükségletet jelent, ami az ukrajnai és az ausztrál beszállítóknak kedvez” – emelte ki a Strategie Grains, hozzátéve, hogy idén egyiküknek sem lesz akkora árumennyisége, mint volt. Ráadásul Ausztrália felől a vörös-tengeri konfliktus is akadályozza az importot. A németek ezért már most elkezdték lekötni az ukrán alapanyagot a gyáraik számára, és aggódva figyelik, hogy Kijev meg tud-e állapodni Varsóval a zavartalan tranzitban. Így is valószínű, hogy az európai beszerzők idén nagyobb mértékben kényszerülnek a drágább kanadai repce vásárlására.

Idén eddig 3,8 millió tonna repcét importált az EU, ebből Németország 1 millió tonnát igényelt. A legfőbb beszállító Ukrajna volt 2,6 millió tonnával, további 800 ezer tonna Ausztráliából érkezett. Mint azt a fent hivatkozott cikkünkben megírtuk, március 5-én az ukrán repcekészleteket 126 ezer tonnára becsülték, ami azt jelenti, hogy lényegében elfogyott az ó termésük.