fbpx

Őszi vetések állapota Európában

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 március 27.

A szezon kezdete óta a kedvezőtlen időjárási viszonyok Európa több részén is negatívan befolyásolták az őszi vetéseket. Északnyugat-Európában a kipusztult táblák egy részét sem sikerült tavaszi kalászosokkal újravetni. Hazánkban az időjárást tekintve ketté szakadt az ország, és a tavalyinál keményebb növényvédelmi helyzetre figyelmeztetnek az európai elemzők.

búza
Az EU legnagyobb búza- és árpatermelői a kelleténél több csapadékot kaptak eddig (fotó: Horizont Média)

Északon belvizek és áradások

Ősz óta Északnyugat- és Kelet-Európa nagy része túlzottan nedves volt, ami negatívan befolyásolta a vetést, a kelést és a növények fejlődését. A tartós vízállás a tavaszi munkákat is akadályozta: a gazdálkodók nem tudtak időben kijutni a földekre a műtrágyával és gyomirtó szerrel, és nem tudták elvégezni a magágykészítést, illetve a vetést azokban a táblákban, ahol a kipusztult őszi kultúrát kellett volna tavaszi kalászossal pótolni. (Lád még: Reményvesztett hangulat a német agráriumban.)

időjárási anomáliák EU
Forrás: JRC MARS

Kelet-Európa más helyzetben

Ezzel szemben Románia és Bulgária mezőgazdaságilag fontos területein tartós csapadékhiánytól szenvednek a növények, ami különösen az őszi repcét érinti, ennek lényegesen csökkent a terméspotenciálja az elemzők szerint. Ezzel szemben Románia középső területein túlzottan csapadékos volt az időjárás, ami szintén kedvezőtlen feltételeket teremtett a növények fejlődéséhez.

Hazánkat illetően a jelentés kiemeli, hogy decembertől március közepéig Északnyugat-Magyarországon a sokéves átlagot akár 50%-kal is meghaladta a lehullott csapadék mennyisége, míg az ország keleti felében az átlag alatt maradt. A talajnedvesség ebben a régióban már most túl alacsony. A vegetáció februárban megindult, a tavaszi vetések jól haladnak. Az enyhe tél és az esős ősz miatt a szokásosnál nagyobb a kártevő- és kórokozónyomásra kell készülni idén.

talajnedvesség
Talajnedvesség a felső rétegben (forrás: met.hu)

Kicsit távolabb tekintve Szicíliában és a Maghreb-szigeteken kifejezett aszály van, ami leginkább Marokkót érinti. Oroszország déli, európai részén a növények sekély hótakaróval erős fagyhatásnak voltak kitéve, ami károkat okozhatott.

Meleg nyárelő jön

Az áprilisra, májusra és júniusra vonatkozó hosszú távú időjárás-előrejelzés meleg időjárásra utal, amely Európa nagy részén akár 1 °C-kal is meghaladja a 24 éves éghajlati mediánt (Dél-Európában 2 °C-kal is). A csapadék mennyisége áprilisban az Ibériai-félszigeten és Franciaországban az Atlanti-óceán part menti régióiban az átlag felett lehet 50 mm-rel, míg júniusra ugyanitt és Olaszország egyes részein átlag alatti lehet. (Részletesebben lásd cikkünket a várható kilátásokról: A tavaszi vetések kemény nyárnak néznek elébe.) Az első hozambecslések a telet jól átvészelő táblákra vonatkoznak és a történelmi trendekre épülnek:

EU termésátlag
Az őszi vetések várt európai termésátlagai (forrás: JRC MARS)7