fbpx

Az ukránok repcehiányra és jó árakra számítanak

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 március 08.

Az ó termésű repce mostanra gyakorlatilag elfogyott Ukrajnában, ugyanakkor megkezdődtek a tapogatózások az új termés előszerződésére. Különösen az európai országokból mutatkozik nagy érdeklődés az ukrán olajmagra.

vizes repce tél
Ha sikerül valahogy helyrepofozni, még jó ára lehet! (fotó: Horizont Média)

Kevesebb lesz az európai repce

A futó termelési szezonban az uniós országok kisebb repceterméssel számolnak, mint a tavalyi volt. Ennek legfőbb oka az őszi-téli időjárás. Az előrejelzések szerint az európai olajmagvak termelése 12%-kal zsugorodik idén. A feldolgozókat már most aggasztja az alapanyaghiány, ezért szeretnék idejében bebiztosítani maguknak a repcemagot. Ukrajnában már elkezdték lekötni az augusztus-szeptemberi szállítású árut, amiért Németországba leszállítva jelenleg 405-415 eurót (kb. 161 ezer Ft) ajánlanak tonnánként.

Lesz ez drágább is

Az ukrán elemzők szerint a következő hónapokban tovább emelkednek az árak. „Március-áprilisban a repce határidős kontraktusai főszabály szerint emelkednek. Ezekben a hónapokban módosítják a terméselőrejelzéseket, amiben mi lefelé irányuló korrekciót várunk. Ezért további 20-30 eurós emelkedést valószínűsítünk a tavasz folyamán” – összegeztek a szakértők.

Március 5-én az ukrán repcekészleteket 126 ezer tonnára becsülték, ami azt jelenti, hogy lényegében elfogyott az ó termés. A termelőknek legutóbb 15.500–16.000 hrivnyát (kb 149 ezer Ft) fizettek a vevőhöz szállított repcéért, Konstancában pedig 375–385 dollárért (kb 137 ezer Ft) vették át a magot.

Kapcsolódó cikkünk: A repceolaj megbecsült alapanyag, nem esik az ára.