fbpx

Kellemes meglepetés a német árpatermés

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 július 22.

Derékig érő, dús táblákban dolgozhattak a német kombájnok. A Német Parasztszövetség betakarítási jelentése szerint az idei árpatermés messze túlszárnyalja az ötéves átlagot. A búza viszont beleszaladt az aszályba.

árpa aratása
Magas, tömött állományokba vághattak bele a gépek (forrás: landwirtschaftskammer.de)

Csaknem 9%-kal jobb az ötéves átlagnál

Az árpa az utolsó pillanatban, még az aszály beütése előtt lekerült a német földekről, így az átlagtermése még a tavalyi 7,2 tonna/hektárnál is jobb lett: 7,5 tonna. Ez messze az ötéves átlag (6,9 t/ha) feletti eredmény. Így az országban az első becslések szerint mintegy 9 millió tonna őszi árpa termett. Repcéből még kevés az adat a betakarított mennyiségről, de az első becslések szerint kielégítő a termésátlaga.

Ahogy telik az idő, egyre rosszabbak a kilátások

A búzát azonban már megviselte a hőség és a szárazság. Ez a termény mennyiségét és minőségét tekintve is sok kívánnivalót hagy maga után. Az eredményeket még nem összesítették. Az állattartók aggódnak a leginkább az elmúlt hetek kétségbeejtően forró időjárása miatt. A kaszálók harmadik vágása több tartományban kérdésessé vált. A kukorica nem a németek növénye, de ahol termesztik, ott ugyanolyan cudarul néz ki, mint nálunk. Az esőt a németek is hiába várják.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Megint az árpának áll a zászló.