fbpx

Szélcsend a burgonyapiacon

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 március 15.

Nehéz eladni a minőségéhez képest drága holland krumplit – panaszkodnak a kereskedők. Közben az ipar már étkezési fajtákkal igyekszik betömni az ellátási réseket.

burgonyatároló
A hollandok szerint a saját árujuk most versenyképtelen (forrás: spudman.com)

Alig van kereslet a burgonyapiacon – panaszkodnak a hollandok. „Spanyolország mutat ugyan némi érdeklődést az Agria burgonya iránt, de ezen túlmenően szélcsend van. A holland áru meglehetősen drága, ezért versenyeznie kell az adott ország helyi kínálatával” – mondja Kristian Verhagen, egy holland nagykereskedő, a Verhagen Holland munkatársa. Így folytatja: „Mivel a burgonya nehezen helyettesíthető termék, a termelők szilárdan tartják magukat a 0,35-0,40 eurós kilónkéni árhoz, ami a jelenlegi minőséghez mérten magas. És a hagyma árával ellentétben – ami csökken – a krumplié alig változik. Az elmúlt két-három hétben minimális megkeresést kaptunk a burgonya kiszállítására. Spanyolország is inkább a helyi és a francia tételeket keresi.”

Nemsokára megjelenik az uniós piacon az importburgonya is. Verhagen nehéz hónapokra számít a következő betakarításig. A tavalyi termésből az ipari fajták gyakran üregesek belül (ennek oka a nyári esők voltak), ezért Belgiumban, Franciaországban és Németországban az ipar már az étkezési fajtákkal igyekszik pótolni a hiányt, noha ezek kevésbé alkalmasak sütésre.

Legfrissebb szakmai cikkünk burgonya témában: Trendek a burgonyatechnológiában.