fbpx

Bizakodó hangulatba kerültek a spanyol dinnyések

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 március 30.

Túlkínálatra biztosan nem kell számítani a spanyol dinnyepiacon, és a terméskilátások is jónak ígérkeznek idén. Ez egy jó kiindulási alap.

Nem lesz tolongás a piacon

Egy hónappal a görögdinnye- és dinnyekampány kezdete előtt a kezdeti negatív előrejelzések ellenére optimisták a termelők Almeria tartományban. Itt a dinnyék területe a becslések szerint 10%-kal csökkenni fog az előző évhez képest, különösen Almeria nyugati részén, ahol tavalyi kampány végén az egyéb zöldségek ára mutatkozott magasabbnak, és a vetésforgó okán is célszerűnek tűnt váltaniuk a gazdáknak.

A görögdinnye termelése sok befektetést igényel, ami magasabb kockázatot is hordoz a kisebb költséggel előállítható zöldségekkel szemben, így lesz, aki idén nem vág bele. Másutt azonban nem csökkent a dinnyeterület, sőt az enyhe tél miatt hamarabb letermő növények után a felszabaduló terekben több gazdának nyílt lehetősége dinnyét palántálni.

varangybőr sárgadinnye
Piel de Sapo avagy varangybőrű sárgadinnye (forrás: lesjardinsdessemences.fr)

Az ár zsákbamacska

Mindent egybevetve a tavalyihoz hasonló nagyságú termőterülettel számolnak az elemzők. A termelők bizakodók a termést illetően, de az árakkal kapcsolatban tanácstalanok. A sárgadinnyefajták közül a legnépszerűbbek a Gália és a Kantalup típusúak, valamint a helyi jellegzetességnek tekinthető Piel de Sapo (varangybőrű vagy Mikulás dinnye) típusok.

Lásd még szakcikkünket a témában: Újra sikernövény a dinnye?