fbpx

Árszakadék, amibe a francia búza nem akar beleesni

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 március 15.

Olyan árakon exportálják most az orosz búzát, amivel a francia áru már nem versenyképes. A hatalmas áresés hatására Egyiptom vérszemet kapott, és a még kedvezőbb ajánlatokban bízva lefújta a legutóbbi beszerzési tendert.

Rouen kikötő
A franciaországi Rouen kikötőjében most kevesebb a munka (forrás: en.visiterouen.com)

A SovEcon jelentése szerint a 12,5%-os orosz búza exportára a múlt héten 9,5 dollárral tonnánként 199–202 dollárra (FOB) csökkent. Ez 2020 augusztusa óta a legalacsonyabb szint. Az orosz exportőrök ugyanis fokozzák a kiszállításokat. Márciusban a hónap közepéig már 2,8 millió tonna búza eladása valósult meg, szemben a kiemelkedően jónak ítélt február közepi 1,9 millió tonnával. Vagyis a tempó tovább gyorsult.

Az oroszországi belföldi árak zuhannak, így a kereskedők alacsonyabb exportárakat kínálhatnak. A globális importőrök mintha vérszemet kaptak volna, mert még alacsonyabb árakban reménykednek. A múlt héten az egyiptomi GASC lefújta a búzatendert, remélve, hogy ezzel még kedvezőbb ajánlatokra kényszerítheti a nagy exportőröket. Pedig már a francia 11%-os búza is csak 209 dollár volt a múlt héten. Emlékezzünk: január végén ugyanez a gabona még 240 dollárt ért a nemzetközi piacon.

A két nagy rivális exportőr között már csak 8 dollárnyi az árkülönbség az orosz exportőrök javára. Ebbe a mélységbe az európai búza már nem tudja követni.