fbpx

A LAMMA 2024-es kiállítás mezőgépújdonságai

Írta: MezőHír-2024/3. lapszám cikke - 2024 március 16.

A LAMMA 2024 több mint 600 kiállító részvételével sikeresen zárult. A bemutatón az érdeklődők a legkorszerűbb mezőgazdasági gépeket, technológiákat, berendezéseket és prémium szolgáltatásokat ismerhették meg.

LAMMA 2024

Az Egyesült Királyság első számú mezőgazdasági gépkiállítása a LAMMA (Lincolnshire Agricultural Machinery Manufacturers Association), amelyet 1982 óta évente megrendeznek. Az ez évi kiállítás 2024. január 17–18-án került sorra, a szokásos helyen, az angliai NEC Birminghamben. Néhány érdekes, új, innovatív terméket kívánunk innen röviden bemutatni.

New Holland CR11 kombájn

A New Holland Agriculture az Egyesült Királyságban először mutatta be az új CR11 típusjelzésű kombájnt (1. kép). A CR11 kombájnt az érdeklődők a 2023-as Agritechnica kiállításon már tavaly év végén láthatták, ahol az egyetlen innovációs aranyérmet elnyerte. A New Holland CR11 kombájn, a termékcsalád zászlóshajója címet átvéve, olyan új, élvonalbeli technikai megoldásokkal rendelkezik, amelyek segítenek csökkenteni a nagy gabonatermesztők betakarításának összköltségét. Ez az új New Holland Twin Rotor® kombájntípus a korábbihoz képest nagyobb kapacitást, alacsonyabb szemveszteséget, a gabonaminőség maximális védelmét, prémium maradékanyag-kezelést, kevesebb hajtóanyag felhasználását biztosítja.

New Holland
1. kép. New Holland CR11 kombájn, a termékcsalád zászlóshajója (forrás: media.cnhindustrial.com)

A CR11 kombájn – többek között az FPT Industrial C16 típusú, 15,9 literes, 6 hengeres, soros, turbófeltöltős, 570 kW (775 LE) teljesítményű dízelmotornak, a 18 m szélességű vágóasztalnak, a 2 × 24” rotoroknak, a 20 000 l-es gabonatartálynak és a 210 l/s ürítési sebességnek köszönhetően – kiváló termelékenységet nyújt. A formatervezett, nagy vezetőfülkében korszerű vezérlőrendszerek segítik a vezető munkáját. Az új kombájn fülkéjében megtalálhatók az alapvető precíziós gazdálkodási funkciók ellátásához szükséges elérhetőségek, például a telematikai távoli képernyő-megtekintés, a valós időbeni termésösszetétel-figyelés, a talaj tápanyag- és nedvességszintek regisztrálása stb.

TEEMORE MAGELLAN-25 gumipadló

A Teemore Engineering Ltd vállalat Észak-Írországban, Magellan-25 elnevezéssel kiváló minőségű, 25 mm vastag gumipadlókat készít tehénistállók számára (2. kép). A bemutatott Magellan-25 padlót úgy tervezték, hogy ellenálljon a nagy igénybevételnek, és hosszú élettartamú legyen. A gumipadló párnázott, kényelmes felülete jó tapadást és csúszásmentességet biztosít az állatok és emberek számára. A padlóburkolaton található egyedi forma kialakítása biztosítja, hogy az összes vizelet a padlóburkolaton belüli csatornákba, majd onnan a gyűjtőtartályba kerüljön. A Magellan-25 padló alkalmazásának legnagyobb előnye, hogy akár 40%-kal csökkenti a tehénistállóban az ammóniakibocsátást, amely hozzájárul a levegő minőségének javulásához és az egészségesebb környezet megteremtéséhez.

gumipadló
2. kép. TEEMORE MAGELLAN-25 gumipadló (forrás: teemoreengineering.com)

SpreadPoint SX-A műtrágyapor-terítő adapter

Az észak-írországi SpreadPoint Ltd egy új és innovatív vállalat, amely szóróberendezések tervezésére és gyártására specializálódott például a mezőgazdaság, az építőipar és a közüzemi szolgáltatások számára. A vállalat a LAMMA kiállításon bemutatta SpreadPoint SX-A elnevezésű műtrágyapor-terítő adapterét, amely például egy 6 m-es SpreadPoint SP-600 típusjelzésű, egytengelyes, vontatott, hidraulikus hajtású hevederes szórógéphez kapcsolható (3. kép).

műtrágyapor-terítő
3. kép. A SpreadPoint SX-A műtrágyapor-terítő adapter (forrás: spreadpoint.co.uk/products)

Az új SpreadPoint SX-A csigás rendszerű adapter műtrágyapor, mész és egyéb poranyag terítőegysége, amely finomszemcsés anyagokat hord fel por- és hulladékmentesen a talajra. A 12 m-es szélességű rozsdamentes acél csigaszerkezet bármilyen időjárási körülmények között pontosan hordja ki a poranyagot. A csigatartó keret a talaj kontúrjához és az akadályok elkerüléséhez hidraulikus munkahengerekkel ferde helyzetbe mozgatható. A szórási kép és a kapacitás beállításához a csiga sebessége a hidraulikus hajtás változtatásával szabályozható. Az állítható redőnyök helyzete gyorsan állítható a szórási kép finomhangolásához. A túlterhelés elleni védelem a hidraulikus rendszer nyomáscsökkentésével biztosítható. A közúti szállításhoz a gép a vezetőfülkéből gyorsan összecsukható az ISOBUS-vezérlőkön keresztül irányított hidraulikus munkahengerekkel.

FAN PSS 8 nyomócsigás szeparátor

A FAN SEPARATOR GmbH osztrák vállalat (2004 óta a Bauer-csoport tagja) bemutatta az új, PSS 8 típusjelzésű szilárdanyag-folyadék nyomócsigás szeparátorát (4. kép). A nyomócsigás szeparátort elsősorban tehénhígtrágya szétválasztására alkalmazzák. Megfelelő célirányos kezeléssel és feldolgozással a szétválasztott trágyaalkotók felhasználhatóságának hatékonysága jelentősen növelhető. A szétválasztás szilárd fázisa azonnal felhasználható biogázrendszerben, természetes műtrágyaként szétszórható, komposztálható, könnyebben és helytakarékosan szállítható. A szilárd anyagban szegény, folyékony fázis nagyon gyorsan behatol a talajba, és hamar felszívódik a növényzetbe, nem okoz takarmányszennyeződést gyepekben, a felhasználás során a kellemetlen szaghatás mérséklődik, a folyékony fázis tisztítóvízként is használható. A

szeparátor
4. kép. FAN PSS 8 típusjelzésű nyomócsigás szeparátor (forrás: fan-separator.de/en)

FAN PSS 8 nyomócsigás szeparátort nagygazdaságok számára tervezték. A robusztus gép 3600 mm hosszú, 900 mm széles, és a bemenetelig 1300 mm magas. A 2200 mm hosszú és 350 kg tömegű nehéz csigát egy fejcsapágy is megtámasztja. A 400 mm átmérőjű cserélhető szűrőkosár szitamérete öt lépcsőben, 0,25–1,00 mm között választható. A beépített csigát egy 30 kW-os, 400 V-os, 50 Hz-es váltakozó áramú villanymotor hajtja. A 7–9% szárazanyag-tartalmú szarvasmarhatrágyával akár 65 m³/h áteresztőképesség is elérhető. A szétválasztott szilárd anyag szárazsága (keménysége) az ellensúlyok számával és helyzetének változtatatásával szabályozható.

POLARIS RANGER XP KINETIC UTV jármű

Az amerikai Polaris Inc. vállalat bemutatta legújabb és legerősebb Farm UTV jármű (Farm Utility Terrain Vehicle, vagyis mezőgazdasági haszonterepjáró-jármű) termékét, POLARIS RANGER XP KINETIC elnevezéssel (5. kép). Ez a villamos akkumulátoros hajtású, kis méretű haszonjármű jelenleg kategóriájában a világ legerősebb járműve. A jármű sokoldalúan használható a mezőgazdaságban, az erdőgazdaságban, kis terhek gyors szállítására, könnyű munkagépek üzemeltetésére, szükségáramforrás biztosítására stb. A POLARIS RANGE R XP KINETIC háromszemélyes, összkerék- vagy kétkerékhajtású, független négykerék- (két lengőkaros) felfüggesztésű, első tengelycsonk-kormányzású jármű.

Polaris
5. kép. POLARIS RANGER XP KINETIC villamos jármű (forrás: electrek.co)

A hajtást 81 kW-os (110 LE-s), belső állandó mágnesű váltakozó áramú villanymotor szolgálja ki, amellyel a jármű haladási sebessége 0–96 km/h között folyamatosan változtatható. A jármű hatótávolsága 14,9 kWh-s lítiumion-akkumulátor esetén akár 72 km, illetve 29,8 kWh-s lítiumion-akkumulátor alkalmazásakor akár 128 km is lehet (40 km/h haladási sebesség és 114 kg rakomány mellett). Az akkumulátor töltése a beépített 6 kW-os fedélzeti töltőről (120 vagy 240 V-os hálózatról) 5 órán belül elvégezhető.

A RANGER XP KINETIC további fontosabb műszaki adata: hosszúság 3050 mm, szélesség 1580 mm, magasság 1980 mm, tengelytáv 2060 mm, hasmagasság 354mm, fordulási sugár 4064 mm, rakfelület mérete H 933 mm × SZ 1378 mm × M 316 mm. A terhelhetősége 567 kg, gumiabroncsmérete elöl 29 × 9-14; hátul 29 × 11-14. A jármű terhelhetősége 681 kg, száraz tömege 796 kg, a névleges kifejhető vonóerő 1134 kg.

SZERZŐ: DR. VARGA VILMOS NY. OKL. GÉPÉSZ- ÉS VILLAMOSMÉRNÖK