fbpx

A szél egy kis esőt is hoz majd mutatóba

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 29.

Havas eső, eső, zápor – bármi jöhet a következő napokban. Nem túl sok, épp csak annyi, hogy amit a szél a táblákból kifúj, pótolja.

búzatábla
Jöhet még az eső! (fotó: Horizont Média)

A mögöttünk álló egy hétben jellemzően északnyugati áramlással több időjárási front is átvonult fölöttünk, de ezekből csak kevés csapadék hullott. Összességében az ilyenkor szokásosnál szárazabb időjárás jellemezte eddig az egész januárt írja a met.hu.

Az elmúlt hét az ország nagy részén 1-2 fokkal hidegebb volt az ilyenkor szokásosnál. A minimum hőmérsékletek a legtöbb napon fagypont alatt alakultak, kedden volt a leghidegebb, amikor többfelé -10 fok alá hűlt a levegő. Nappal többnyire fagypont fölötti értékek voltak jellemzőek. A legtöbb helyen a talajok felszín közeli rétege fagyott állapotban van.

talajnedvesség
A talaj szárazabb most, mint egy héttel ezelőtt (forrás: met.hu)

Az elkövetkező 7 napban szinte mindennap esni fog egy kevéske csapadék, de sokat ez sem változtat a talajok nedvességi állapotán. Változékony, gyakran szeles időben lesz részünk, de jelentős mennyiségű, országos csapadékra továbbra sincs kilátás. Éjszakánként főként havazás, havas eső, míg nappal havas eső, eső, zápor lesz a jellemző. Összességében a jövő hét közepéig 5-10 mm csapadék várható.

A nyugati, északnyugati szeletvasárnap sokfelé kísérik viharos széllökések. Hétfőn lesz a legkevésbé szeles az idő, a többi napon sokfelé, főként a Dunántúlon megerősödik a szél. Szombaton és a jövő hét első felében reggelente -1 és -6 fok között alakul a hőmérséklet, napközben pedig 3-8 fok körül alakulnak a maximumok.

Összeállította: Gönczi Krisztina