fbpx

Extrém olcsó lett a spanyol spárga a franciák miatt

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 március 06.

A spanyolországi zöld spárga több mint két hete küzd azért, hogy helyet találjon a francia szupermarketek polcain. Az üzlettulajdonosok félnek kitenni egy olyan ország termékét, amelyik ellen hetek óta élénk tüntetés folyik az utcákon.

zöld spárga
Imázsvédelmi okokból utasítják vissza a francia üzletláncok a spanyol spárgát (forrás: spainbuddy.com)

Hazafiasak a francia üzletláncok

Egyes francia kiskereskedők „megtorlástól tartva” nem hajlandók átvenni a korábbi partnereik termékeit – panaszkodnak a spanyol beszállítók. Ez a vonakodás az elmúlt hetek gazdatüntetéseivel magyarázható, melyek során egyes országok kamionjai is célpontokká váltak. (Lásd: Megakad a spanyol agrárexport a franciák ostromgyűrűjében; Mindenki mindenki ellen az európai agrárkereskedelemben.)

A párizsi Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás előestéjén nyolc francia kiskereskedelmi cég vezetője nyílt levelet írt a Francia Gazdaszövetségek Országos Szövetségének, melyben siettek kifejezni támogatásukat a hazai mezőgazdasági szektor iránt. „A francia áruházláncok vezetőiként világosan és együttesen szeretnénk megerősíteni mély elköteleződésünket a hazai mezőgazdaság, az élelmiszer-önrendelkezés és a termelők méltányos díjazása iránt” – írták.

Innentől kezdve kockázatos kitenni egy spanyol eredetű árut a polcokra, még akkor is, amikor a francia spárga szezonja még el sem kezdődött, ezért a két termék nem versenyez egymással. A spanyolok úgy látják, hogy kínálati űr idején imázsvédelmi okokból visszautasítani egy terméket legalább annyira kockázatos döntés, mint kitenni azt. Vajon mit honorál inkább a fogyasztó: ha van spárga a polcokon, vagy ha szolidáris az üzletlánc a hazai termelőkkel? Nehéz kérdés ez, ami a vásárlói reakciók pontos ismeretét igényli. Ha a francia átlagfogyasztó legalább annyira hazafias, mint a szupermarket, akkor jó döntés volt elutasítani a spanyol spárgát.

Más piacot keres a spanyol áru

Bárhogy is lesz, az már most bizonyos, hogy a francia piacról kiszoruló spanyol zöld spárga szokatlanul olcsó. „Még mindig hideg van a termeléshez, ami csökkenti a hozamokat, és igényelné a magas árakat. Ezzel szemben a spanyol kereskedők kénytelenek csökkenteni a termelőknek tett ajánlataikat, mivel igyekeznek más értékesítési csatornákat találni az árunak. Mások bíznak benne, hogy egy köteg spárgáért most is elkérhetnek 3,5 eurót, noha még jelen van az uniós piacon a 2,5 euróért kínált import spárga is.”

Az Európai Unió 2021-ben 32,5 ezer tonna friss spárgát importált, ennek 85%-a Németországba érkezett. Kézenfekvő, hogy a spanyol spárgának is ide kell most tovább utaznia, lényegesen rosszabb nyereséget hagyva a zsebekben, mintha a francia piacon maradhatott volna. A lassúnak ígérkező spanyol szezon lecsengésével a magyar spárgaárak még jól alakulhatnak a szintén hideg és nedves földekkel küzdő Németországban.