fbpx

Megakad a spanyol agrárexport a franciák ostromgyűrűjében

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 február 06.

Franciaországban folytatódik a gazdatüntetés és az autópályák blokádja, ami megnehezíti a közúti áruszállítást. Ez most leginkább a spanyoloknak fáj, akik – a franciák nagy örömére – a rájuk rohadó zöldségekkel, gyümölcsökkel küzdenek.

Nem lehet időben eljutni célig

Párizs körül továbbra is le van zárva 8 autópálya és néhány kisebb út is, továbbá más nagyvárosokban is zajlanak tüntetések. A páncélozott járműveknek köszönhetően a párizsi Rungis nagykereskedelmi piacra még be lehet jutni, de a másodrendű utakra terelődött forgalom csigalassan halad. Ez romlandó áruk esetén igencsak bosszantó. Emellett most még nagy ellenszenv is fogadja a spanyol felségjelzésű gépjárműveket a francia blokádokban, a hírek megtámadott kamionokról, kiborogatott szállítmányokról szólnak. Néhány szupermarket elosztóközpontját is lezárták a gazdák, különösen Normandiában.

gazdatüntetés
Most van a citrusexport csúcsa. Ha túlérett mandarint, narancsot vásárol, ez a kép jusson eszébe (forrás: newsinspain.es)

Raktárban fonnyad a termés

A spanyol zöldségtermesztés központjai, Almeria, Valencia és Murcia erősen érintett a konfliktusban. Áruik szinte kizárólag kamionokkal utaznak a célállomásokra. A zöldségek kihelyezése, nevelése és betakarítása előre rögzített programterv szerint halad, nagyon kicsi a termelők mozgástere az érés késleltetésére. Ilyenkor leginkább paprika, paradicsom, uborka, saláta, káposzta indulna útra, a gyümölcsök közül pedig a citrusfélék és az eper exportidőszakában járunk. Murcia régió exportőrei most a betakarított termés 30-40%-át hűtőházban tartják, és biztosra veszik a minőségromlást. A gazdaságok főként a saláta, brokkoli és karfiol értékesítésével várnak.

Segítség!

A káoszban a megrendelők is jobbnak látják lemondani a szállításokat, így konkrét üzletek hiúsulnak meg. Más esetekben az útnak indított járművet a tüntetők rongálják meg. A spanyol biztosítók csak vonogatják a vállukat: a francia gazda egy olyan havária jelenség, amivel nem tudnak mit kezdeni. Ezért a spanyol exportőrök a kormányuk segítségét és pénzügyi támogatását kérik a helyzet orvoslására.

Kapcsolódó cikkünk: Ostromgyűrűben Párizs, Brüsszelt is elérte a gazdatüntetés.