fbpx

Növényvédelem: a szükség engedélykiterjesztést szül

Írta: Szerkesztőség - 2023 december 14.

A FruitVeB kecskeméti évértékelő konferenciáján Szűcs Csaba (Nébih Növényvédelmi és Borászati Igazgatóság) a növényvédőszer-engedélyezés irányairól beszélt, különös tekintettel a kertészeti kultúrákat érintő készítményekre.

kömény permetezés
A jó minőségű köménymag termeléséhez is szükség van növényvédelemre (forrás: Gyógynövény Szövetség)

A többletvállalásokhoz hamarabb elkészül a hatóanyaglista

A szakember elmondta, hogy a korábbi évek gyakorlatától eltérően az AKG keretében nem alkalmazható készítmények listája 2024-ben már hatóanyag-alapon, és nem készítmény-alapon áll össze. Míg 2023-ban március közepén jelent meg az AÖP lista, 2024-től minden évben már február 1-jére el kell készíteni (ez összesen 5 listát jelent). A 10 hektárnál nagyobb gazdaságokban a rovarölő szeres kezeléseket a Nébih elektronikus felületére kell felvezetni. (A naprakész dokumentálás nem csekély terhet ró a gazdaságokra.)

A mezei pocok elleni védekezésről Szűcs Csaba elmondta, hogy Magyarország déli része a leginkább fertőzött, de Tolna, Heves és Szabolcs-Szatmár megyéből is érkeztek jelentések. Hazánkban két hatóanyag és összesen hét készítmény rendelkezik engedéllyel pocok ellen, és idén a klórfacinon hatóanyagú véralvadásgátló készítmény is szükséghelyzeti engedélyt kapott (kizárólag a járatok kezelésére és nem felszíni kezelésre).

Intenzív engedélyezési tempó a kiskultúrákra

A Nébih célja a szükséghelyzeti engedélyek számának csökkentése, mivel ezen a téren rossz irányba mozdult el a gyakorlat. A szükséghelyzeti engedélyekre alternatívák lehetnek a kiskultúrás munkacsoport által beadott kiterjesztési kérelmek. 2020-ban 25, 2021-ben 50, 2022-ben 41 készítmény engedélyét terjesztette ki a Nébih újabb kultúrákra, míg az idei évben október 5-ig már 80 készítmény engedélyét sikerült kiterjeszteni.

Egyre nagyobb szerepet kapnak a mezőgazdaságban a drónok. Magyarországon az Európai Unióban az elsők között került kialakításra a jogszabályi háttér a drónpilóták képzéséhez. A szerek felhasználási engedélyének drónokra való kiterjesztésében elsősorban a megfelelő cseppméretet, a rotorok által keltett légörvény és az elsodródás mértéke okozza a legnagyobb problémát. Az első drónra engedélyezett készítmény a Mospilan 20 SG volt.

Az ágazat számára is fontos hír, hogy az EB döntése szerint a glifozát 2033. december 15-éig elérhető marad a gazdálkodók számára. (Viszont állományszárításra nem használható.)