fbpx

Gyenge kínálat és magas árak várhatók a spárgapiacon

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 február 25.

Megismétlődhet a tavalyi év árdinamikája, miután idén is késik a spanyol spárga, és a németből is kevesebb lesz. Utóbbi a belvizek miatt lassabban induló szedésnek köszönhető.

spárga
Várhatóan jó ára lesz az idei spárgának (forrás: Horizont Média videó)

A szezon elején kevés lesz a német spárga

Hazákban nagyjából 1600 hektáron termelünk spárgát, az exportmennyiség mintegy fele Németországba kerül. Ezért nagyon nem mindegy, hogy ott mikor és milyen árakkal indul a szezon. A mostani hírek szerint késik a spanyol zöld spárga szedése és késni fog a németek saját fehér spárgája is. Ennek oka a még most is uralkodó belvíz. Vannak gazdaságok, ahol a bakhátak között 20 centis víz áll – legalábbis Németország északibb tartományaiban ez a helyzet. Egy alsó-szászországi spárga- és epertermesztő annak örül, hogy nála nem 20 vagy 60 hektárt borít a belvíz, mint a környékbeli kollégáinál. Az eső november vége óta kitartóan öntözi a tartományt.

Amikor a spanyol áru is késik

A talajviszonyok miatt elmaradtak a művelési munkák, és a most esedékes bakhátemeléseket, fóliatakarásokat sem lehet elvégezni a környékben. A legrosszabb helyzetben a folyók, vízfolyások mellett fekvő gazdaságok vannak. Természetesen még ebben a tartományban sem az összes gazdaság összes területe érintett, Németország egészét tekintve a megszokott időben, március utolsó napjaiban megkezdődhet az első sípok szedése. Ezért a szezon elején kevesebb és drágább áru kerülhet a polcokra, mint máskor. Mivel a spanyol áru ismét késik, ezért a régiók összecsúszó kínálata rövid időre bezavarhat az árdinamikába.

Emlékezzünk: tavaly a fehér spárga 2800, a zöld spárga 3000 forint/kilogramm áron jelent meg a 17. héten (április 20. körül) a Budapesti Nagybani Piacon, de a következő héten már mindkettő 1200-1300 forinttal volt olcsóbb. A dél-európai konkurencia kifutásával azonban magas szinten stabilizálódtak az árak (május közepén lehetett a legjobban eladni), és végül a szezonális átlagár 40-50 százalékkal múlta felül a 2022. évit.

Több gondoskodás a szedés végeztével

Egy szaktanácsadó szerint a spárgaföldeket hosszabb távon nem érte nagy kár Németországban, mivel ez a többéves növény még nyugalmi állapotban van, és a gyökérzete csak minimális élettevékenységet folytat. Pillanatnyilag az őszi ápolást sem kapott táblák erős gyomosodása a szembetűnő, de a viszonylag meleg és nedves télnek kihatása lesz az év egészére. A spárga kártevői vélhetően kevéssé tizedelődtek meg, így a spárgalégy, a spárgalepke és a spárgabogarak támadásától is tartani kell. (Lásd itt: A spárga károsítói) Számítani lehet a spárgarozsda erőteljesebb fellépésére is. Mivel a spárga zöld felülete csak a júniusi szedést követően kezd el asszimilálni, ezért a tápanyag-utánpótlást időben el lehet végezni.