fbpx

Átbillent az ártrend a zöldségek és gyümölcsök terén

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 február 02.

A Budapesti Nagybani Piacon 2023 negyedik hetében az egy évvel ezelőtti árszinthez képest még mindig drágább a legtöbb zöldség és gyümölcs, viszont csak kevés lépte át az átlagos élelmiszerinflációs szintet (45%). A legtöbb termék áremelkedése csak az általános inflációt (25%) igyekszik követni, nem mindig sikerrel.

fekete retek
Ez a téli vitaminbomba 14 százalékkal olcsóbb, mint tavaly (forrás: natursziget.com)

Az alaptermékek a legdrágábbak

Már kevesebb a kifejezetten drága termék. Ilyen a sütőtök és a petrezselyem (+56%), valamint a burgonya, amelyikből a Cherie fajtát leszámítva 60 százalékot meghaladó volt a drágulás mértéke egy év alatt, és ugyanez igaz a sárgarépára is. A fejeskáposzta csaknem 70 százalékkal drágább a tavaly január végi szinthez képest, a legnagyobb mértékben pedig a vöröshagyma ára emelkedett: 80-100 százalékkal, azaz a duplájára.

Az átlagos élelmiszerinflációnál szerényebb, 40 százaléka alatti drágulást mértek a körte, a zeller, egyes saláták, a vöröskáposzta, a koktélparadicsom, a jégcsapretek, a lila-, póré- és zöldhagyma, a sárgaborsó, a gomba és a cékla esetében.

Olcsón beszerezhető termékek

Alig vagy semmit nem változott az ára a gömb- és fürtös paradicsomnak, a fejessalátának, a karalábénak, kínai kelnek, hónapos reteknek, száraz baboknak és több almafajtának (Starking, Golden, Gala, Granny Smith). Árcsökkenést tapasztaltak az Idared, a Jonagold és Jonagored almák esetében. Az almáén kívül csak a fekete retek és a kilós kiszerelésű karalábé ára mérséklődött.

Mindent egybevetve több terméket lehet abba a csoportba sorolni, amelyik az átlagos élelmiszerinflációs, vagy a nemzetgazdaság egészét jellemző inflációs szintet sem éri el. A decemberi helyzetképről itt olvashat.