fbpx

Mindenki drágán tankol, megszűnt az üzemanyagár-stop

Írta: Barna Ferenc - 2022 december 07.

A 480 forintos üzemanyagárat nem lehetett az ország összes benzinkútján biztosítani, ezért a kormány – a MOL javaslatára – az árstopot megszüntette. A kedd késő esti bejelentésben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az intézkedést a brüsszeli szankciók káros hatásával indokolta.

MOL üzemanyagtöltő állomás
Import nélkül nem oldható meg az ország üzemanyag-ellátása ((fotó: MOL Group)

A MOL eddig bírta

„A szankciók életbe lépése az elmúlt napokban mindenki által megtapasztalható módon zavarokat okozott Magyarország üzemanyag-ellátásában. A MOL hétfőn levélben tájékoztatta az energiaügyi minisztert, hogy import nélkül nem tudja megoldani az ország üzemanyag-ellátását” – mondta Gulyás Gergely a rendkívüli sajtótájékoztatón.

Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a töltőállomásaik negyedében volt leürülés az elmúlt napokban. Amióta a MOL van, ilyen nem történt.

Az olajtársaság idén eddig 2,2 milliárd liter üzemanyagot adott el a tavalyi 1,5 milliárddal szemben. Az utóbbi hét napban több mint 50 millió liter üzemanyagot értékesítettek, amely 60 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti forgalmat.

Benzinben az elmúlt napok forgalma csaknem duplája volt az előző évinek, két és félszerese a 2020-asnak. Múlt héten 2,2 millió vásárlót szolgáltak ki, ez a legrobosztusabb turistaforgalomnak felel meg a töltőállomásoknál. A kereslet az egekbe szökött, a fogyasztók készleteztek – a MOL eddig bírta.

A hatósági árról kedden 23 órakor álltak át a kutak

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely jelezte: a hatósági árról kedden 23 órakor álltak át a kutak. A MOL-kutak irányadó árai – amitől lehet eltérés – a 95-ös benzinnél 641, a dízelnél pedig 699 forint.

A magyar olajtársaság elnök-vezérigazgatója szerint a pánikreakció elmúltával viszonylag gyorsan stabilizálódik a helyzet, de a stratégiai tartalék feltöltése egy-két hónapot vehet igénybe.

Üzemanyag-forgalom, infografika
A gépjármű-üzemanyag forgalma havi bontásban (infografika: MTI/KSH)

Az ársapka kivezetése emelni fogja az inflációt

A gáz, az áram és a benzin árának emelkedése már korábban is megindult, tartóssága az orosz agressziónak és az arra adott szankciós válaszoknak köszönhető. Gulyás Gergely szerint az ársapka kivezetése emelni fogja az inflációt, pontos értéke a benzin és a gázolaj átlagárától függ majd.

Ez az indirekt hatás tovább növeli a mezőgazdasági termelők költségeit is, melyek már így is eléggé elszálltak az évet jellemző, globálisan jelentkező negatív hatások miatt.

Forrás: MTI