fbpx

Leeb-bizonyíték: jelentős spórolás pontos permetezéssel

Írta: MezőHír-2024/3. lapszám cikke - 2024 március 07. -Hirdetés

A precíziós pályázat keretein belül is nagyon sok növényvédő gépet (permetezőt) vásároltak a termelők. A precíziós vagy precíz két külön fogalom. Lehet valami precíziós akkor is, ha éppen a precizitása marad el. A növénytermesztésnek meg volt fogalmazva a 2030-ig teljesítendő terv, amiben addigra felére kellett volna csökkenteni a növényvédő szerek és műtrágyák mennyiségét. Ez most egyelőre leseperve az asztalról, de ha már egyszer ott volt, akkor érdemes azzal foglalkozni, hogy egyáltalán lehetséges-e kevesebb növényvédő szerrel hasonló eredményeket elérni, mint most.

Elsodródás mérése szélcsatornában

Leeb AX – már aktív keret vezérléssel

25 cm-nél már kevesebb permetlé is elég

Erre a zsigeri válasz az, hogy nem! Nagyon sokszor a jelenleg forgalomban levő szerek sem elégségesek nagyon sok gond megoldására, nemhogy a mennyiséget még felére csökkentsük. Amikor a permetezőfúvókát elhagyja a permetlé, sok minden történhet. A cél az, hogy arra a felületre kerüljön, ahova szántuk. A kérdés csak az, hogy ez megtörténik-e.

Nézzünk meg egy kísérletet, ami légcsatornában történt, és azt elemzi, hogy mi történik akkor, ha a szórókeret 50 vagy éppen 25 cm-re van a célfelülettől.

Leeb BoomControll Pro – és a 25cm-es fúvókaosztás

Azt látjuk, hogy a két görbe az elején teljesen másképp viselkedik. Az 50 cm-re levő fúvókánál már picivel több mint 2 m/s szélsebességnél a kiáramló mennyiség 20%-a elsodródik. Ezzel szemben a 25 cm-es rendszernél (fele akkora fúvóka mellett) a permetlé 98%-a 5 m/s szél mellett is megérkezik a célfelületre. Vagyis itt alapból 25% veszteségről beszélünk, mert elsodródik. Lehet, hogy valahova ezek a cseppek megérkeznek, vagy éppen elpárolognak – de nem találtak célba.

Sávpermetezés növényvédőszer-spórolással

Vidd közelebb!

Elég jó keretvezérléssel kell rendelkeznünk, hogy permetezés közben a keret 50 cm-es távolságra legyen a célfelülettől. A legtöbb használatban levő permetező kerete 70-80 cm-re van a célfelülettől. Ez még nagyobb elsodródást – azaz még nagyobb veszteséget –jelent, és a szerek még így is hatnak! Ez azt jelenti, hogy lenne potenciál nagyon sok szer esetében a mennyiség csökkentésére akár akkor is, ha teljes felületre juttatjuk ki. Egyszerű a helyzet: a keretet közel kell vinni a célfelülethez!

A Leebnek az egyedi keretvezetéssel ezt sikerült elérnie, ezért van akár a 25 cm-es fúvókaosztás is. A gyérsoros kultúrnövényeknél nagyon könnyen megvalósítható a sávos permetezés. A levélen keresztül felszívódó anyagokat, ha a sor közé, a földre juttatjuk ki, az veszteség! Így bárki nagyon hamar ki tudja számolni, hogy mennyi lehet a megtakarítás, ha csak a sorra koncentrálunk (kb. 20-25 cm-es sáv). Ezenfelül pl. ha egy kukoricánál valamilyen oknál fogva feljön a gyom, és állományban kell permetezni, akkor még azt is meg lehet csinálni, hogy a sor felett haladó fúvókát kisebbre cseréljük, így kevesebb gyomirtó jut a kukoricára, vagyis kisebb lesz a depresszió is!

A növényvédelemben még nagyon sok lehetőség rejlik. Ezzel egybecseng az is, hogy jó lenne, ha minden termelő, minden évben, minden parcellája mellé minimum egy csemetét ültetne.

SZÁSZ ZOLTÁN – 30-7430302

Horsch