fbpx

Nőtt az EU ökoterülete, de már jöhet az ukrán biotermék is

Írta: Szerkesztőség - 2024 február 28.

Az Európai Unióban és hazánkban is nőtt az ökológiai művelésű területek aránya 2022-ben, de az infláció miatt – most először – csökkent a biotermékek forgalma. A nürnbergi BIOFACH vásáron az is kiderült, hogy Ukrajna az EU ökológiai rendeletével egyenértékű ökológiai szabályozási rendszert vezetett be.

bio tönkölybúza
A tönkölybúza szerencsésebb piaci helyzetekben keresett biogabona (fotó: Horizont Média)

Általában nőtt az ökotermékek forgalma, az EU-ban csökkent

2024. február 13–16. között zajlott Nürnbergben a BIOFACH, a világ vezető bioélelmiszer vására és konferenciája. Itt mutatták be a „The World of Organic Agriculture” című statisztikai évkönyvet, amely immár 25. alkalommal ad áttekintést az ökológiai mezőgazdaság globális fejlődéséről. A 2022-es évet felölelő legújabb kiadvány kiemeli: soha ilyen ütemben nem nőtt a világon az ökoterületek mérete. (A kiadvány összefoglaló infografikái itt találhatók.)

Az Európai Unióban 2022-ben az előző évhez képest 5,1%-kal nőtt az ökológiai mezőgazdasági területek mérete, így összesen 16,9 millió hektáron folyt biogazdálkodás. Az ökológiai területek aránya ezzel először haladta meg a mezőgazdasági területek 10%-át (10,4%), ami mérföldkő az ambiciózus 25%-os célkitűzés felé, amit 2030-ig irányzott elő az Európai Bizottság. A folyamatos növekedés bizakodásra ad okot, még akkor is, ha az élelmiszerpiacokat súlyosan érintő inflációs hatások következtében a biotermékek kiskereskedelmi forgalma most először enyhe csökkenést (-2,8%) mutatott Európában.

Mindeközben a globális piaci növekedés töretlenül folytatódott (+12,8% vs 2021), és az ökoterületek bővülése is látványos volt (+26,6%), elérve a 96,4 millió hektárt. Ehhez elsősorban Ausztrália járult hozzá több mint 17 millió hektár mezőgazdasági terület ökoművelésbe vonásával. A kontinensországot India és Görögország követte 2 millió hektáros, illetve 390 ezer hektáros bővüléssel. A világ vezető biopiaca 56,6 milliárd eurónyi forgalmazott értékkel továbbra is az Egyesült Államok, amelyet Németország (15,3 milliárd euró) és az új harmadik helyezett, Kína (12,4 milliárd euró) követ. Egy főre vetítve továbbra is a svájciak költik el a legtöbb pénzt bioélelmiszerekre (437 eurót), és továbbra is Dániában a legmagasabb a bioélelmiszerek piaci részesedése (12%).

Az európai országok közül és globálisan is Liechtensteinben volt a legmagasabb a biogazdálkodással művelt területek aránya (43%), amelyet Ausztria követett 27,5%-os aránnyal. Tizenöt európai ország számolt be arról, hogy termőterületének legalább 10%-án ökológiai termesztés folyik.

Középkelet-Európa és az ökotermelés

A nürnbergi BioFach a biovilág legnagyobb nemzetközi seregszemléje. Magyarországról idén tizenkét kiállító céget ismerhetett meg a nagyvilág, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet szervezésében pedig körképet kaptunk hat középkelet-európai ország bioágazatáról. Ezt a szekciót az ÖMKi ügyvezetője, Dr. Drexler Dóra moderálta, aki bejelentette: 2024-ben Magyarország ad otthont az Európai Ökogazdálkodási Konferenciának (European Organic Congress). Itt derült ki az is, hogy Ukrajna a háború okozta nehézségek ellenére 2023-ban bevezette az EU ökológiai rendeletével egyenértékű ökológiai szabályozási rendszert, így a jövőben nem lesz akadálya az EU-ba irányuló ukrán biotermékexportnak sem.

A magyarországi ökoágazat fejlődéséről az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet meghívására Dr. Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes-államtitkára számolt be. Idehaza az ökológiai módszerekkel művelt területek mintegy 10%-kal bővültek egy év alatt, ami azt jelenti, hogy 2022-ben a hazai ökoterület meghaladta a 320 ezer hektárt. Ezzel az összes hazai mezőgazdasági terület 6,3%-a áll ökoművelés alatt. Ökrös Oszkár ugyanakkor kiemelte, a cél az, hogy 2027-ig elérjük a 10%-os arányt.