fbpx

Glifozát: makacsul tartja a tilalmat a német agrárvezetés

Írta: Kohout Zoltán - 2022 szeptember 26.

Ha Brüsszel engedélyezné is, a német agrárminiszter kitart a glifozát tiltása mellet. Kérdés, hogy ez rendben van-e így.

táj

Cem Özdemir szövetségi földművelésügyi miniszter országos szinten akarja érvényesíteni a glifozát használatának tilalmát, ha Brüsszelben többségben lesz a hatóanyag újbóli engedélyezése. – Az iparág minden szereplőjének azt kell feltételeznie, hogy a tilalom 2024. január 1-jén életbe lép – mondta a miniszter tegnap a Bundestagban tartott kormányzati felmérés során.

Elismerte, nem tisztázott még, hogy a nemzeti felhasználási tilalom összhangban van-e az európai joggal, de megvizsgálnak minden lehetőséget, hogy a német koalíciós kormány által elfogadott glifozáttilalmat hogyan lehet végrehajtani. Özdemir közismerten fenntartásokkal van az EU Bizottságnak a növényvédő szerek fenntartható használatáról szóló tervezetével kapcsolatban, és rámutatott, hogy a növényvédő szerek felhasználásában milyen csökkentéseket sikerült már elérni.

Kiemelte, a tervezett intézkedéseknek a lehető legkevesebb bürokráciával kell járniuk. Özdemir ugyanakkor hangsúlyozta: támogatja a brüsszeli javaslat célkitűzését: csökkenteni kell a növényvédő szerek használatát a biodiverzitás és a vízkészletek megmentése érdekében.