fbpx

Még sosem volt olyan jó ára az árpának, mint most lesz

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 április 04.

Miközben az ókészleteket nem tudják értékesíteni, az ideivel kapcsolatban nagyok a kétségek Ukrajnában. Ami biztos: árpából nagyon kevés van raktáron és a földben is.

árpaszemek
A júliusi árak csillagászati magasságokban (forrás: zoomedi.ru)

Nehéz szabadulni az ókészlettől

Ukrajna tárgyalásokba kezdett Romániával a konstancai kikötő használatáról. Mint azt már megírtuk, saját kikötőiből még mindig nem mernek kihajózni a gabonaszállítók az aknaveszély miatt. Szárazföldön pedig a kis kapacitások miatt nagyon lassú az export, ami lefelé nyomja a belföldi kukorica, de már a napraforgóolaj árát is, miközben a nemzetközi piacon aranyat érne mindkét termék. Az ország saját szükségleteinek legalább a háromszorosát képes mezőgazdasági terményekből előállítani, és nagy szüksége lenne az ezekből származó exportbevételre.

Már szinte biztos: feleződik az ukrán árpatermés

A kormányt azonban óvatosságra inti, hogy az idei évi terméseredmények már biztosan nem lesznek jók. Árpából nagyon rosszul sikerült a tavaszi vetés, de az őszi állományok ápolása és aratása is kérdéses. Előzetes becslések szerint 2022-ben az ukrán árpatermés 4,6 millió tonna lehet, fele annyi, mint az előző évben. Az árpa áthúzódó készletei is nagyon alacsonyak, mindössze 1,26 millió tonnát tettek ki február 1-jén. Ez azt jelenti, hogy Ukrajna idén nagyon csekély exportpotenciállal fog rendelkezni árpából. A múlt héten a július-augusztusi szállítású takarmányárpa tájékoztató jellegű, kikötői ára tonnánként átlagosan 375-405 dollár közé emelkedett, azaz 128 ezer forint körül szórt.

Ukrajna és Oroszország együttesen a világpiacra kerülő árpamennyiség 30 százalékát adják, óriási hatással vannak a globális kínálatra. Ezen piacok sérülése miatt már biztosak lehetünk benne, hogy az idei magyar árpatermésnek elképesztően magas ára lesz.

Ez a cikk is érdekelheti: Itt a jelentés az ukrán vetési és gabonaexport-kilátásokról.