fbpx

Hatékony védelem a növény fejlődésének korai szakaszától

Írta: - 2024 február 28.

Minden kiváló genetikájú, hatékony védelemmel ellátott vetőmagban megvan a potenciál, hogy egészséges növénnyé fejlődjön, és remek termést hozzon. Ehhez azonban a gazdáknak már a vetés pillanatától kezdve megfelelő védelmet kell biztosítaniuk, mivel a növénynek már a fejlődés korai szakaszában szembe kell néznie a kórokozók és kártevők okozta kihívásokkal, amelyek megakadályozzák, hogy erős gyökereket és leveleket növesszen, vagy ép és egészséges termést hozzon.

csávázott csíranövény Lumidapt Corteva
Egy jó csávázószerrel biztosíthatjuk az egyenletes kelést és a gyors állományfejlődést (forrás: Corteva)

Egy jó start után versenyelőnyben

Amikor növényvédelemről beszélünk, az első lépésként a csávázást kell megemlíteni, amely egy olyan folyamat, amelynek során a növényvédő szert közvetlenül a vetőmag felületére juttatják, így az a vetés után azonnal hatni kezd, lehetőséget adva a növénynek a gyors és zökkenőmentes fejlődésre. Ezenkívül a csávázási technológiák alkalmazása számos pozitív hatással jár. A már elvetett, védett vetőmagok csökkenthetik a gazdák kelés utáni növényvédőszer-használatát. Ez minimálisra csökkentheti a további ráfordítások szükségességét, így a gazdálkodó olyan erőforrásokat takaríthat meg, amelyek hozzájárulnak a gazdasága termelékenységéhez.

A kezelt vetőmagok jobb stressztűréssel és gyorsabb állománynövekedéssel rendelkeznek. Ez erős, egységes termést és maximális jövedelmezőséget biztosít már a vetéstől kezdve. Emellett a vetőmag alacsony hatóanyagtartalma és a jól célzott kijuttatási terület csökkenti a növényvédő szerek talajfelszínre vagy a hasznos rovarokra gyakorolt környezeti hatását.

Hatékony és környezetbarát

A csávázási technológiák ezen pozitív jellemzői összhangban vannak az Európai Bizottság 2020-as „Farm to Fork” stratégiájával, amely az Európai Zöld Megállapodás egyik kulcsfontosságú intézkedése. A stratégia 2050-ig 50%-kal kívánja csökkenteni a növényvédő szerek használatát. A csökkentett hatóanyag-tartalmú növényvédő szerek használata hozzájárul e cél eléréséhez. Emellett nagy hangsúlyt kap a biológiai vetőmagkezelés fejlesztése, amely olyan hatóanyagokból áll, amelyek mikroorganizmusokat, például gombákat és baktériumokat, valamint növényi és algakivonatokat tartalmazhatnak. Ezek az innovatív megoldások hozzájárulnak a fenntartható gazdálkodási gyakorlatok kialakításához és fenntartásához.

A mezőgazdasági kutató és fejlesztő vállalatok folyamatosan innovatív technológiai megoldásokat keresnek a vetőmagok kezelésére. Például a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat Magyarországon is elérhető Lumidapt™ Optima biológiai csávázó szere egy olyan biostimulátor, amely optimalizált mikroelem-összetételének köszönhetően elősegíti a gyors, erőteljes kelést, serkenti a gyökérnövekedést, különösen az oldalgyökerek fejlődését, ami zöldebb és erőteljesebb növényeket eredményez. Használata elősegíti a tápanyagfelvételt, ami egyenletesebb állományt és nagyobb tőszámot eredményez.

A vetőmag a siker záloga, védjük meg!

A Lumidapt™ Optima látványos eredményeiről Gyócsi György, öreglaki termelő így nyilatkozott: „A Corteva agronómusaival szoros a kapcsolatom és mindig is érdekeltek az innovatív megoldások. Rendszeresen együttműködök a vállalattal, és közös kísérleteket állítunk be évről évre. 2023-ban azt tapasztaltam, hogy a kísérleti parcellákon elvetett növények egységesebben keltek, gyorsabb növekedési eréllyel rendelkeztek, és látható módon üdébbek és egészségesebbek voltak, mint a kísérleti területet körülvevő növényállomány. Így tudtam meg, hogy a Corteva 2023-ban alkalmazta először a Lumidapt™ Optima biostimulátort a kísérleteiben részt vevő vetőmagokon, és ez eredményezte ezt a jelentős, egyértelműen látható, pozitív változást. Ürülök, hogy 2024-től már a kereskedelmi forgalomban lévő magokon is megtalálható ez a termék.”

A vetőmag gyakran a gazdálkodók legnagyobb befektetése, és a csávázási technológiák alkalmazása védi ezeket a befektetéseket és biztosítja a gazdálkodás jövedelmezőségét. A Corteva elkötelezett az iparág leghatékonyabb vetőmagkezelő eszközeinek fejlesztése mellett, hogy a vetőmagot már a kezdetektől fogva megvédje, hogy az biztonságosan növekedhessen és maximális termést hozhasson.

További információ a www.corteva.com oldalon található.

Sólyom János, a Corteva Agriscience magyarországi vetőmag-termékmenedzsere