fbpx

Most ne az utcára, hanem a talajszelvénybe vonuljunk!

Írta: Czékus Mihály - 2024 február 28.

A Magyar Talajtani Társaság (MTT) 2024. március 20-án országos figyelemfelkeltő kampánynapot szervez „A TALAJ ÉLETE – amit egy szelvény el tud mondani magáról” címmel. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a termőtalajaink állapotára és fontosságára.

talajszelvény
A szelvényelemzés hosszú távon mutat rá az összefüggésekre, melyek „értőolvasása” elengedhetetlen a gazdálkodáshoz

A Társaság talajtanos szakemberei a kampányba bekapcsolódó helyszíneken talajszelvényt ásnak ki, és azokat mindenhol az országban délelőtt 10 órától bemutatják, leírják, mesélnek a talajról, annak működéséről, és természetesen válaszolnak a megjelentek kérdéseire.

Az MTT szeretné, ha minél szélesebb társadalmi kört sikerülne aktivizálni, ezért várja olyan cégek, oktatási és egyéb intézmények, baráti körök, kertbarátok, erdőjárók, lakóközösségek, szakigazgatási intézetek és mezőgazdasági termelők, gazdaságok és akár az agrármédia képviselőinek jelentkezését, akik fontosnak tartják a talajtani ismeretek terjesztését és a talajtan népszerűsítését. A program kiemelt célja, hogy élményszerű módon, szakemberektől kapjanak laikusok, érdeklődők olyan információt a talajról, ami ráirányítja a figyelmet annak fontosságára.

A kezdeményezéshez az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) is csatlakozott. Az ÖMKi is készül március 20-án egy talajszelvény bemutatására, amelynek részleteit a honlapjukon fogják közzé tenni. A Magyar Talajtani Társaság honlapján (www.talaj.hu) pedig folyamatosan nyomonkövethető, hol csatlakozhatnak az érdeklődők egy-egy szelvényelemzéshez, jelenleg ugyanis már 25 helyszín várja a gazdálkodókat és laikusokat. Lapunk kiadója, a Horizont Média Kft. is saját szelvénnyel várja az érdeklődőket Kiskunhalason, ahol a szelvényelemzésen túl talajélettani előadás és gépbemutató is várja a gazdákat. Addig pedig nézzük, mekkora a baj.